“Willen Nijmegenaren uit de verschillende gemeenschappen, zowel Indisch als Caribisch/Surinaams, dat het stadsbestuur hiermee aan de slag gaat? Het antwoord is helder: ja,” volgens Miranda Florussen, initiatiefnemer van de werkgroep achter dit manifest. “We hebben op basis van veel gesprekken een manifest opgesteld. Afgelopen weken lieten steeds meer mensen weten dit graag te ondertekenen.” Het manifest werd overhandigd door Peter van Riel en Nadine van Maasakkers-Robertus.

Constructief

Burgemeester Bruls en Wethouder Daemen (GroenLinks) geven graag gehoor aan de oproep en beloofden binnenkort contact op te nemen met de mensen en organisaties die dit manifest ondersteunen. Miranda: “We rekenen erop dat hier een constructief overleg uit voortkomt en goede plannen om structureel aandacht te besteden aan de zichtbare én onzichtbare sporen van het koloniale verleden. Denk bijvoorbeeld aan het vieren van Keti Koti op 1 juli en het herdenken van slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië op 15 augustus.”

[tekst gaat verder onder de foto]
manifest
Het manifest

Historische sporen

Voor wie goed kijkt, zijn de sporen van het koloniale en slavernijverleden ook in Nijmegen zichtbaar, volgens de historiografische verkenning die de werkgroep heeft opgesteld. Neem de kunst die door missionarissen uit verre landen is meegenomen en nu onderdeel is van de collectie van het Afrika Museum. Of neem de voormalige aanwezigheid van KNIL-militairen in een kazerne in Nijmegen-Oost, waar tegenwoordig asielzoekers onderdak vinden. Een laatste voorbeeld: Nijmeegse burgers die een fortuin verdienden als eigenaar of aandeelhouder van Surinaamse plantages, onder wie een voormalige locoburgemeester van de stad.

Werkgroepleden:

Harry de Ridder (Amnesty Nijmegen)

Louisa Tumiwa (GroenLinks)

Miranda Florussen (Amnesty Nijmegen/GroenLinks)

Doortje Swaters (historicus)

Ine de Win (historicus)

Cynthia van Verseveld (BIJ1)

Archie de Ceuninck (BIJ1)

Ondersteunende organisaties:

Amnesty International Nijmegen

Stichting Ayera, Awe i Mañan (SAAM)

IndoFILMCafé

Stichting Stil Verleden

Pelita

Netwerk Diversiteit (HAN)

Stichting PION

The Mansion

Dare to Decolonize

Bureau Wijland

New Rootz

Freedom Collective