Waar kun je goed vegetarisch snacken in Nijmegen?

Steeds vaker kiezen mensen voor een vegetarische maaltijd. Uit duurzaamheidsoverwegingen, of om dierenleed te sparen. Maar waar kun je in Nijmegen nou goed terecht voor een lekkere vegetarische vette hap? Voor de vleesmijder is de keuze vaak beperkt, of toch niet?

Om dat te onderzoeken trokken enkele van onze guerrilla’s, volgens traditie geheel geweldloos, door de stad om cafetaria's te overvallen met hun vraag: welke vegetarische snacks kunnen we hier halen?

Bij een vette hap zal niet iedereen gelijk denken aan GroenLinksers, maar ook velen van ons houden wel van een lekker frietje en een goede snack uit het hete vet. We zijn soms net mensen hè ;)

De fietstocht met 8 enthousiaste 'guerrilla rankers' bracht ons bij 39 Nijmeegse cafetaria’s, en leverde een mooi overzicht op. Het viel ons op dat de cafetaria's grofweg in drie groepen te verdelen zijn:

De eerste groep (12 cafetaria’s), heeft met 2 of 3 vegetarische snacks op de kaart weliswaar keuze voor de vegetariër, maar er is nog wel wat ruimte voor verbetering.

De tweede groep (15 cafetaria’s), biedt met 4 tot 6 verschillende vega-snacks al een stuk meer keuze. Bij veel van de ondernemers in dit segment merk je dat ze zich bewust zijn van de toenemende vraag naar vleesloze snacks. Veel ondervraagden gaven aan op korte termijn ook uitbreiding van hun vegetarische assortiment te overwegen.

En dan is er natuurlijk de kopgroep (12 cafetaria’s), waar de keuze varieert van 7 tot ruim 30 verschillende vegetarische snacks. Dit zijn stuk voor stuk locaties waar het een feest is om over de menukaart te speuren naar een lekkere vegetarische snack.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt bij cafetaria Dwars, aan de Groesbeeksedwarsweg, een warme aanbeveling voor de vega-groentesnack die luistert naar de naam Bonita.

 

De Top-3 van vega-friendly cafetaria’s willen we graag even uitlichten:

 

Aan de Tweede Oude Heselaan in de Wolfskuil: 

Plek 3: Cafetaria Teunissen

Met maar liefst 13 vegetarische snacks! Daar vind je naast de Cheesecrack, vegetarische kerrie-driehoekjes en een veganistische kipcorn of frikandel, ook ‘riefkoek’ op het menu, een soort aardappel-pannekoekjes, die we verder nergens anders zijn tegengekomen.

 

Aan de Van Peltlaan in de wijk Hatertse Hei:

Plek 2: Cafetaria “Van Brenk”

Met maar liefst 17 vegetarische snacks! Bij Van Brenk bestel je niet alleen een lekkere vegetarische hamburger of een broodje bonita met ijsbergsla, je vindt er ook de heerlijke ongewone ‘bieterbal’ die werd ontwikkeld door chefkok Jonathan Karpathios. Onder een parasol van bladeren zit je bij cafetaria Van Brenk in de zomer heerlijk op het terras aan het snelfietspad in de wijk, met je vegakroket of vegafrikandel, of zo’n portie lekkere bieterballen en een luxe vegetarische hamburger!

 

En de absolute topper van onze inventarisatie vinden we, hoe kon het ook anders (aldus de eigenaar), in Nijmegen Oost aan de Broerdijk:

Plek 1: Tweety Snack

Met meer dan 50 vegetarische snacks, waaronder tenminste 8 veganistische snacks en bijvoorbeeld ook veganistische mayonaise, blijkt dit cafetaria onder vegetariërs en veganisten in de wijde omgeving al een zekere cult-status te hebben opgebouwd. In het assortiment zitten zoveel vegetarische snacks dat ze niet allemaal op de menukaart passen. Dit is zeker een plek waar velen van ons nog eens willen terugkomen om nog eens wat nieuws te proberen. Naast de vele vegetarische snacks valt dit cafetaria ook op met haar vleeskroketten, bitterballen, knakworsten en frikadellen van biologische herkomst op de menukaart.

Bij Tweety blijkt het aanbod zo groot dat het niet allemaal op één scherm past.

Na onze ronde door de stad hadden we afgesproken bij Snackbar Corry aan de Daalseweg, voor een afsluitende maaltijd met enkele van onze guerrilla’s. “Inpakken of meenemen?”

Volgens de website Frietopia.nl zijn er in Nijmegen maar liefst 73 cafetaria’s. Helaas hebben sommigen hun deuren inmiddels gesloten, en hebben we ze ook niet allemaal in ons overzicht kunnen opnemen. Heb je updates? Bijvoorbeeld van een ontbrekend cafetaria dat er echt bij hoort in dit overzicht, of een foutje dat er onverhoopt in is geslopen, dan horen we dat graag op rankings@groenlinksnijmegen.nl !

 

De top-39 van alle cafetaria’s die zijn bezocht:

Naam Adres Aantal vega-snacks
Tweety Broerdijk 154 52
Cafetaria "Van Brenk"    Van Peltlaan 197 17
Cafetaria Teunissen Tweede Oude Heselaan 141 13
Family Corner Van’t Santstraat 139 9
Snackbar Centrum Smetiusstraat 10 9
Picolino Lange Hezelstraat 23 8
Corry Daalseweg 1 7
Dwars Groesbeeksedwarsweg 306 7
Martin’s Place Kelfkensbos 80 7
Hanek Arend Noorduijnstraat 34 7
Cafetaria Hatert Zijpendaalstraat 58 7
Cafetaria Ugala Joris Ivensplein 4-5 7
Het nieuwe dorp Broerweg 84 6
Friterie & Zo Koningstraat 7 6
Anil Willemsweg 118 6
Gül Willemsweg 50 6
De Burcht Burchtstraat 81 6
Cafetaria Keizer Keizer Karelplein 34 6
Eethuis Neerbosch Symfoniestraat 128 6
De Lekkerbek St. Jacoslaan 120 5
De Fest Kannunik Boenenstr. 22/24 5
Toorop Tooropstraat 2 5
Adams Corner Prins Bernardstraat 31 5
Family Sint. Anna Fransestraat 47 5
Multi Aladin Couwenbergstraat 127 5
Fifty/Fifty Van Hogendorpstraat 130 5
Perfectaria Groenestraat 207 4
Chicken Koningstraat 23 3
Febo Molenstraat 152 3
Het Eethuis Van Goorstraat 11 3
Foodservice Royale Molukkenstraat 9 3
Groenen Couwenbergstraat 119 3
Smullers Station Nijmegen 3
Groenen Platenmakersstraat 1 3
Klavertje vier Binnenhof 11 2
Foodcentr. St. Jacob St. Jacobslaan 147 2
Snackpunt Molenpoort Molenpoort passage 2
Vuurens Smetiusstraat 18 2
Emmi’s Archipelstraat 31 2

 

Wil je weten welke snacks je waar kunt vinden? Bekijk dan onze volledige inventarisatie in dit overzicht.

 

Open deuren

Op zaterdag 15 februari, vanaf 10:30, maken we een nieuwe guerrilla-ranking ronde door het centrum van Nijmegen. We brengen dan in beeld hoeveel ondernemers de deuren van hun winkels gesloten houden in de winter en daarmee veel energie besparen. Ook daarbij hopen we weer een paar mooie voorbeelden uit te kunnen lichten! Heb je zin om mee te helpen? Stuur dan een mailtje naar rankings@groenlinksnijmegen.nl .