Deze week bespraken we in de raad de Stadsbegroting 2025-2028. GroenLinks heeft vol overtuiging ingestemd met deze begroting. Zo gaan we door met de ontwikkeling van een betaalbaar warmtenet, klimaatadaptatie en vergroening van de stad. We blijven investeren in cultuur, wat juist in deze tijd van onmisbare waarde is. We zijn blij dat het college kritisch blijft kijken naar hoe we de zorg en ondersteuning in de stad toegankelijk en betaalbaar kunnen houden. Maar, er zijn een aantal punten waar de begroting wat ons betreft nog beter kon:

Samen met Stadspartij, D66 en Partij voor de Dieren stelden we een lijst met leidende principes op om in de toekomst zorg en ondersteuning vorm te geven. Een systeem gebouwd op: 

  • Solidariteit: door eerlijk delen krijgt iedereen de zorg die die nodig heeft
  • Empathie: ruimte voor iedereen, ook als je een wat ander ritme loopt
  • Gemeenschap: we versterken de sociale basis, het netwerk rond bewoners, waar de belangrijkste, laagdrempelige vorm van hulp en ondersteuning plaatsvindt

Ook de begeleiding naar werk en inkomensondersteuning kan beter. Het college wilde eerst bezuinigen en dan gaan praten over het nieuwe systeem, dat is de verkeerde volgorde. De begroting is zo aangepast dat we nu eerst over een nieuw systeem gaan praten, waardoor we mensen beter en sneller ondersteunen, en ook nog eens geld besparen. En dat kan, de doorbraakaanpak is een prachtig voorbeeld hiervan.

De doorbraakaanpak gaat uit van de situatie van de Nijmegenaar, niet van de regels en het systeem, de mens staat centraal. Ze helpen we mensen beter, sneller én goedkoper. Er komt nu nog een doorbraakteam, zodat we nog meer mensen pro-actief kunnen gaan helpen op deze manier. Het zorggeld wat we met dit nieuwe team gaan besparen wordt gebruikt om te investeren in de sociale basis, netwerken van bewoners, welzijn en laagdrempelige zorg en ondersteuning.

“ Je kunt geen nieuw systeem bouwen als het oude nog bestaat. ”
Quirijn Lokker fractievoorzitter

De lasten van de financiële keuzes van de gemeente moeten we eerlijk delen. Die mogen dus niet terecht komen bij de kwetsbaarsten. Daarom hebben we samen met CDA, Stadspartij en PvdA de bezuiniging en versobering van de winteropvang voorkomen door de winteropvang te verhuizen naar nieuwe opvanglocatie De Hulsen, die in 2025 opent. 

GroenLinks en PvdA zetten zich al heel lang, samen met heel veel andere partijen in voor het behoud van een veilige werkplek voor straatsekswerkers in Nijmegen. Het college probeerde in deze begroting Huiskamer De Cirkel, een plek op de zone waar de vrouwen terecht kunnen voor een kop thee, de wc en laagdrempelige zorg, te sluiten. Dat hebben we met steun van bijna de hele raad voorkomen. Sekswerk is en blijft werk.

Door deze begroting blijft Nijmegen de warme, eerlijke, duurzame en solidaire stad die Nijmegenaren verdienen. Juist in een tijd van grote zorgen om het klimaat, verschrikkelijke oorlog en mensenrechtenschendingen en de wereldwijde groei van extreemrechts. 

 

De zachte krachten zullen zeker winnen,
in ’t eind

(dichtregel van Henriette Roland Holst uit 1918)