GroenLinks is erg geschrokken van het bericht over de uitstoot van PAK’s (de zeer giftige polycyclische aromatische koolwaterstoffen) door de APN, in een veel hogere concentratie dan wettelijk is toegestaan. We willen weten hoe dit ondanks de afspraken en controles heeft kunnen gebeuren. Hoe kan het dat het bedrijf dit zelf niet heeft opgemerkt? Hoe lang was de situatie al zo?
Maar minstens zo belangrijk: heeft het college alles uit de kast gehaald om te voorkomen dat de productie wordt hervat tot er voldoende garanties zijn dat zoiets niet opnieuw kan plaatsvinden?
En tot slot: wat doet een fabriek, waar zoveel zorgen rond leven, op deze plek? Vlakbij zoveel woonhuizen en onderwijsinstellingen. GroenLinks maakt zich daar grote zorgen over, en in dit bericht willen we daar wat dieper op in gaan.
De ligging van het industriegebied in Nijmegen is erg ongelukkig. In een ver verleden lag het aan de rand van de stad, maar de stad is daar steeds meer naartoe gegroeid. Als je de stad opnieuw mocht intekenen zou dat nooit zo komen te liggen.
Vorig jaar stemde Nijmegen in met een omgevingsvisie. Daarin wordt beschreven welke delen van de stad waarvoor bedoeld zijn, waaronder de ligging van de industrie in West. Omdat de zware industrie op deze plek niet hoort, werkte het college aan een nette exit-strategie: tot 2030 kreeg de zware industrie, zoals de asfaltfabriek, de kans om de activiteiten af te bouwen, zodat er na die tijd ruimte zou zijn voor functiemenging. Er zou vanaf 2030 meer ruimte voor kantoren, of zelfs huisvesting, in de buurt moeten komen. Dat zou betekenen dat de zware industrie er plaats moet maken.
Tot onze grote verbazing bleek er tijdens de behandeling van de omgevingsvisie een meerderheid in de raad die de zware industrie op deze plek tot tenminste 2040 wilde geven, zodat bedrijven nog zo’n 20 jaar de tijd kregen om investeringen te doen die konden worden terugverdiend.
De APN zorgt met de productie van asfalt aan de Energieweg al lange tijd voor veel onrust. Al jaren ondervinden bewoners stankoverlast en zijn er veel zorgen over de luchtkwaliteit. Nu blijkt dat bij een onaangekondigde meting er veel meer PAK’s worden uitgestoten dan toegestaan, zijn de rapen terecht helemaal gaar. Dit is onacceptabel, en de gemeente moet alles in het werk zetten om te garanderen dat dit nooit meer kan gebeuren.
Tegelijkertijd moeten we opnieuw de discussie voeren over waar we met dit stukje van Nijmegen naartoe willen. Er bleek geen meerderheid in de raad voorstander om de bestemming voor deze grond op korte termijn aan te passen, maar dit kan zo ook niet doorgaan. GroenLinks ziet de asfaltcentrale liever gisteren dan vandaag verdwijnen.
Tot kort geleden leek het bedrijf zich te bewegen binnen de wettelijke (landelijke) normen, waar we lokaal helaas weinig over te zeggen hebben. Maar nu blijkt dus dat de normen voor giftige PAK’s bij een recente meting ruim zijn overschreden.
We zullen het college daarom oproepen om onmiddellijk actie te nemen om herhaling te voorkomen. En als de productie op deze locatie toch hervat wordt, dat de uitstoot nog veel intensiever wordt gecontroleerd dan voorheen. Maar ook zullen we het college oproepen opnieuw na te denken over een exit-strategie voor de zware industrie rond onze stad. De maat is al veel te lang vol.