“Er is tot nu toe wel aandacht voor het mogelijk maken van kolven op je werkplek, maar nauwelijks bij andere openbare gelegenheden.” aldus Daemen. “Met deze motie wil ik drempels weghalen om weer actief deel te nemen aan de maatschappij als je je kind nog zelf voedt en zo Nijmegen een stukje borstvoedingsvriendelijker maken. Er zijn namelijk nog steeds veel vrouwen die eerder stoppen met het geven van borstvoeding dan ze eigenlijk willen.”

Omdat er nog geen beeldmerk ‘kolven kan hier’ bestaat, vraagt de motie verder om een online overzicht te maken van openbaar toegankelijke kolfruimtes in de stad. Op deze lijst kunnen dan bijvoorbeeld horecaondernemingen, winkels, theaters, musea en andere openbare gelegenheden komen te staan. Veel gebouwen beschikken door de huidige wet- en regelgeving al over een geschikte kolfruimte. Door een algemeen overzicht te hebben van deze plekken, kunnen voedende vrouwen zien waar ze terecht kunnen als ze zonder kind op pad gaan.

“ Met deze motie wil ik drempels weghalen om weer actief deel te nemen aan de maatschappij als je je kind nog zelf voedt ”

Cilia Daemen raadslid

Organisaties kunnen zich ook direct melden via de site van het Voedingscentrum, https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/borstvoeding-geven/voeden-kan-hier.aspx. Ze worden dan opgenomen in de database en kunnen een sticker op hun voordeur plakken om zichtbaar te maken dat ze borstvoedingsvriendelijk zijn. Cilia Daemen hoopt dat de aandacht ervoor zorgt dat tijdens de Nationale Borstvoedingsweek van 4 – 10 oktober genoeg organisaties aangemeld zijn, zodat Nijmegen officieel het stempel ‘Borstvoedingsvriendelijke Gemeente’ ontvangt.