Veel van de computersystemen die de gemeente Nijmegen gebruikt zijn afhankelijk van Amerikaanse bedrijven. Daarbij kun je denken aan e-mail, programma’s om bestanden mee te delen, of de manier waarop medewerkers moeten inloggen voordat ze computerprogramma’s kunnen gebruiken.
GroenLinks Nijmegen wil al lange tijd onafhankelijk worden van monopolisten, maar sinds de installatie van Trump dit jaar is dat urgenter dan ooit. Trump heeft al laten zien dat hij zijn macht over techbedrijven zal inzetten om mensen te chanteren. Zo heeft hij kort geleden nog de voorzitter van het internationaal strafhof de toegang tot zijn email en bankrekeningen laten blokkeren, waardoor deze voorzitter zijn werk niet meer kan doen.
Ook kunnen Amerikaanse veiligheidsdiensten Amerikaanse bedrijven dwingen om gegevens met hen te delen. Dit gebeurt altijd stiekem, dus we tasten in het duister over of dit al gebeurt. Het kan goed zo zijn dat Amerika toegang heeft tot het mailverkeer van onze ambtenaren, of informatie over Nijmegenaren verzamelt. Voor alle duidelijkheid: dit is niet alleen in Nijmegen zo, maar in vrijwel heel Nederland het geval. Nijmegen loopt in een aantal opzichten zelfs voorop in Nederland, maar er moet nog veel meer gebeuren. We moeten zo snel mogelijk onafhankelijk worden van computersystemen waarvan bedrijven buiten de Europese unie macht hebben over onze gegevens of dienstverlening. Door te kiezen voor systemen zonder leveranciersafhankelijkheid ontstaat ook meer eerlijke bedrijvigheid waar Nijmeegse en andere Europese bedrijven een grotere rol bij kunnen spelen.
Om al die redenen dienden we vorige week, samen met o.a. PvdD, PvdA, VVD en SP, de motie “Nijmegen Digitaal Onafhankelijk – Reloaded” in, de opvolger van onze motie “Nijmegen Digitaal Onafhankelijk” uit 2019. Met deze motie werken we nog harder aan een omkeer uit de fuik van big tech. Samen met het college, dat hier constructief over meedenkt, onderzoeken we hoe los te komen van de ergste invloeden van techbedrijven en invloeden van buiten de EU. We willen een duidelijke stip op de horizon zetten: wanneer kunnen we wat bereiken? Hoe komen we daar?
Digitale onafhankelijkheid is een keuze. We zullen vaker van het bekende pad af moeten. Dat zal niet altijd makkelijk zijn en de nieuwe routes zullen niet altijd even vertrouwd zijn. We móeten daarom het gesprek voeren met raad en college over wat we belangrijk en acceptabel vinden. We zijn pas vrij als we digitaal ook vrij zijn.