Bij de Voedselbank in Nijmegen zijn er 540 meisjes en vrouwen die menstruatieproducten gebruiken. Voor hen zijn dit maandelijks terugkomende kosten die zij niet gemakkelijk kunnen betalen. De Voedselbank geeft aan dat er grote behoefte is aan deze producten.

Uit onderzoek van Plan International blijkt dat bijna 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland wel eens problemen heeft gehad om menstruatie­producten te kopen omdat er geen geld voor was. Wie leeft in armoede, dakloos of ongedocumenteerd is, loopt hierdoor zelfs gezondheidsrisico’s. Sommigen gebruiken noodgedwongen wc-papier of kranten en gaan tijdens de menstruatie niet naar school of werk.

Dit vindt GroenLinks natuurlijk onacceptabel. Voor wie een baarmoeder heeft, is dit een eerste levensbehoefte.

Daarom willen we als GroenLinks zoeken naar een structurele oplossing. Met de inzamelactie generen we aandacht (én producten!) en vervolgens stellen we politieke vragen aan het college. We zouden graag zien dat organisaties zoals de voedselbank worden ondersteund om deze producten te verstrekken. Dan hopen we ook meer bewustwording te creëren door duurzamere alternatieven als menstruatiecups of wasbaar maandverband aan te bieden. Deze zijn op de lange duur zelfs voordeliger!

Wil je meer weten over menstruatiearmoede in Nederland? Kijk dan eens op: de bovengrondse of lees het onderzoek Bloedserieus van Plan International.

We hebben heel hard mensen nodig op 28  mei. Wil jij meehelpen bij de inzamelactie en bij een supermarkt staan (tijd en locatie in overleg)?

Stuur dan een mailtje naar: diede@groenlinksnijmegen.nl

Of kom je langs om te doneren? Volg de socials om te weten waar we te vinden zijn.