GroenLinks Nijmegen wil afval scheiden nog meer de norm maken. We verhogen het gemak waarmee steeds meer soorten huisvuil gescheiden kunnen worden ingeleverd. Daarmee bespaart de Nijmegenaar ook nog eens kosten. Omdat gescheiden afval kan worden hergebruikt praten we in de Nijmeegse politiek meestal over ‘grondstoffen’ in plaats van afval.

Op strategische plaatsen door de hele stad gaan we ondergrondse containers voor restafval plaatsen, zodat mensen hun restafval weg kunnen brengen wanneer ze dat zelf willen. Daarnaast blijft de Dar groene en rode vuilniszakken ophalen aan de straten, maar dat zal minder vaak gebeuren dan nu. Die kostenbesparing investeren we in het aantrekkelijker maken van het ophalen en inleveren van andere grondstoffen uit ons huisvuil, zoals GFT en papier. Hoe dat er precies uit komt te zien beslissen we later dit jaar.

Natuurlijk zorgen we ervoor dat het het nieuwe systeem voor iedereen werkbaar blijft. Bij hoogbouw komt de Dar vaker langs voor restafval dan bij laagbouw, en wie minder mobiel is met een vuilniszak moet ook zijn afval kwijt kunnen.

Er zullen altijd herbruikbare grondstoffen zijn die niet aan de deur worden opgehaald. Op dit moment zijn dat bijvoorbeeld elektrische apparaten, frituurvet, luiers, piepschuim, grof metaal, chemisch afval, vlakglas, gipsplaten of hard plastic. De meest centrale plek waar dit nu gebeurt is de milieustraat. Dit vindt GroenLinks nog veel te veel gericht op mensen met auto. We willen dat gescheiden afval inleveren voor iedereen makkelijker en duurzamer kan.

De komende periode gaat het college een plan uitwerken voor de omgang met herbruikbare grondstoffen. GroenLinks heeft het college gevraagd hierbij meer rekening te houden met mensen zonder auto. Bijvoorbeeld door op strategische plekken in de stad milieuperrons op te zetten die toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers.

Zo zorgen we samen voor een schone en duurzame stad.