- UPDATE - 25/08/2020 - De watertap op Heumensoord komt terug!

De kraantjes rond Heumensoord waren een inspirerend voorbeeld voor onze openbare ruimte. Deze tappunten werden dagelijks door tientallen tot honderden recreanten gebruikt. Hardlopers, wielrenners, mountainbikers, wandelaars (en ook hun viervoeters), iedereen weet ze te vinden: bij het spoorbruggetje naast het zweefvliegveld en bij de start van de coopertest-route naast de Scheidingsweg.

Tot voor kort dus. Want nadat Natuurmonumenten het gebouwtje waar de watertap aan de Scheidingsweg bij hoorde verkocht, verdween ook dit stukje comfort op die plek.

Comfort? Is dat alles waar het om gaat? Om te beginnen is het wel bij uitstek het type ‘comfort’ dat ik wens voor deze haastige wereld: je geen zorgen zorgen hoeven te maken om deze eerste levensbehoefte, de toegang tot schoon drinkwater. Ook als je ‘gewoon’ aan het sporten bent, of van de natuur geniet. En omdat het door klimaatverandering steeds vaker warm wordt zien we daar ook steeds vaker dorstig naar uit. Fris tapwater is prettig en gezond.

Naast het comfort, en hoe dat bijdraagt aan meer gezond gedrag van mensen, zijn er ook belangrijke duurzame argumenten. Om te beginnen is leidingwater veel duurzamer dan water uit een fles. Voor het klimaat is dat wel 100 tot 200 keer zoveel beter volgens Milieu Centraal. En met alle andere soorten drank is het verschil nog veel groter.

“ Meer watertapjes, minder zwerfafval ”

Joep Bos-Coenraad raadslid

Minstens zo belangrijk is de hoeveelheid zwerfafval die blikjes en flesjes veroorzaken. Verpakkingen die mensen niet van huis mee hoeven te nemen belanden ook niet op de grond.

Als bewoner van Heseveld ga ik vaak met mijn kids ‘wijkhelden’ om de buurt netjes te houden. Bij mooi weer is het parkje aan het Daniëlsplein met het Cruyfcourt ernaast een gegarandeerde zakkenvuller - alleen letterlijk helaas, want op de zooi zit nog steeds geen statiegeld. Wat opvalt is dat bijna de helft van het zwerfvuil bestaat uit flesjes water, maar ook blikjes zullen veel mensen thuis laten als er vrije toegang is tot leidingwater.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

afval op de grond
Foto van zwerfafval bij een Cruyff court aan het Daniëlsplein

Dat watertappunten werken zie ik een paar honderd meter verderop, in het Goffertpark. Daar staan op twee mooie plekken watertappunten, en sindsdien is de hoeveelheid zwerfafval door drinkverpakkingen enorm afgenomen. Bootcampers en andere recreanten nemen doppers mee die ze daar bijvullen, of ze drinken direct uit de straal. Koud en comfy.

Dat wil ik voor de hele stad. Door onze motie is het aantal watertappunten in de stad gelukkig al toegenomen! Als het aan GroenLinks ligt is er op den duur geen park, sportveld of schoolplein meer zonder. En voor Heumensoord moet er ook iets te regelen zijn.

Raadslid Joep Bos-Coenraad is woordvoerder openbare ruimte