Menstruatieproducten vervullen een eerste levensbehoefte van hygiënische gezondheid en zijn een voorwaarde om mee te doen in de samenleving.

Ongelijkheid
Ook in Nijmegen zijn er inwoners die niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Zij behelpen zich met wc papier of vodden, besparen noodgedwongen op eten of kunnen soms zelfs niet naar school of werk. Zo vergroot menstruatiearmoede de ongelijkheid tussen arm en rijk. En tussen mensen met en zonder baarmoeder.

Schaamte
Daarnaast is er helaas ook nog veel schaamte als het gaat om menstruatiearmoede. Een gesprek over je menstruatie is lastig om te voeren, laat staan dat je moet aangeven dat je niet genoeg geld hebt om maandverband of tampons te kopen. Dit zorgt ervoor dat het probleem onderbelicht is.

Hoog tijd dus om er met elkaar over te praten en dit specifieke probleem van menstruatiearmoede in elk geval in Nijmegen zo snel mogelijk op te lossen.

“ Ik schaam me al dat we thuis arm zijn. En dan moet ik op school aan de conciërge voor vijf dagen maxi maandverband vragen? Echt niet. Als het nu gewoon op de wc lag… ”

anoniem

Iedereen
We zijn blij dat dit probleem nu eindelijk door veel meer mensen gezien wordt, ook in Nijmegen. Op enkele plekken in Nijmegen worden ook al langer menstruatieproducten aangeboden, zoals bij daklozenopvanglocaties, Vincentius en verschillende uitgiftepunten van het Armoedefonds. Het begin is er. Nu is het moment om door te pakken. GroenLinks wil menstruatieproducten breed en laagdrempelig gratis beschikbaar maken voor iedereen die ze nodig heeft.  

Ons voorstel:

  • Het aantal uitgiftepunten van gratis menstruatieproducten uit te breiden in Nijmegen in samenwerking met Stichting Armoedefonds. Waaronder in ieder geval bij de Voedselbank, en op andere locaties zoals wijkcentra en openbare gemeentelijke gebouwen.
  • Met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan over menstruatiearmoede en hen te stimuleren tot het gratis verstrekken van menstruatieproducten op toiletten.