GroenLinks gelooft in een wereld waar iedereen een dak boven het hoofd heeft. Wonen is namelijk een recht en geen privilege. Maar de afgelopen jaren hebben we gezien dat het aantal dakloze mensen juist is verdubbeld. Rond de 40.000 mensen leven in Nederland op straat of slapen in een nachtopvang. Ook overdag hebben deze mensen geen fijne, vaste, warme plek om te verblijven. Ze zijn afhankelijk van de openbare ruimte. Maar ook die is voor deze mensen vaker ontoegankelijk. De werkgroep dak- en thuisloosheid werkt aan oplossingen voor een menswaardigere stad, waarin ook dak- en thuisloze mensen ‘mens’ kunnen zijn.
Een van de onderwerpen waar we ons als werkgroep mee bezig houden is bijvoorbeeld hostile architecture. Denk aan missende bankjes bij het centraal station of bankjes met extra armleuningen in het midden, zodat daklozen er niet op kunnen liggen. Hostile architecture is bedoeld om bepaald gedrag bij mensen af te dwingen, maar wordt soms ook onbedoeld toegepast. Ook in Nijmegen zijn er voorbeelden te bedenken.
Ook hebben we als werkgroep een debatstuk geschreven over de straathulpcoach, waarmee we dak- en thuisloze mensen een stem geven richting de gemeente en de overheid.