GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over de regels waarin bewoners van rolstoelwoningen gebonden zijn.
Groenlinks heeft in de gemeenteraad vaak aandacht gevraagd voor de problemen van Nijmegenaren met een ernstige lichamelijke handicap, die iedere dag zorg nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen.
Een aantal van hen woont in een zogenaamde Fokuswoning. Zij huren de woning van de woningbouwcorporatie en zijn op grond van het huurcontract ook verplicht de zorg bij Fokuswonen af te nemen. Deze woningen zijn aangepast voor rolstoelgebruikers, deels op kosten van de gemeente (WMO).
Een aantal van deze bewoners wil graag hun eigen zorg regelen met eigen hulpverleners. Dat kan via een PGB. Maar dat mag niet in een Fokuswoning omdat in het huurcontract staat dat de zorg verplicht bij Fokuswonen moet worden afgenomen.
Als de bewoners de zorg buiten Fokuswonen regelen, dan start Fokuswonen samen met de woningbouwcorporatie een rechtszaak om het huurcontract van de woning te ontbinden. Zij moeten dan wel een alternatieve woning aanbieden die bijvoorbeeld ook geschikt is voor Nijmegenaren in een rolstoel. De rechter heeft laatst in een rechtszaak beslist dat de aangeboden alternatieve woning niet geschikt was.
Rolstoelwoningen zijn schaars. Verder houdt de gemeente Nijmegen verzoeken om aanpassing van nieuwe woningen voor rolstoelgebruikers af omdat er voor hen al eerder op kosten van de gemeenschap een woning is aangepast. Daarmee zitten deze bewoners klem.
GroenLinks is, samen met de Stadspartij/DNF, van oordeel dat iedere Nijmegenaar, in een rolstoel of niet, zijn eigen zorg moeten kunnen regelen. En dan zijn er 2 mogelijkheden: Fokuswonen maakt het mogelijk dat bewoners daar kunnen blijven wonen zonder verplicht zorg af te nemen. Dan hoeft er ook geen nieuwe woning voor een rolstoel op kosten van de belastingbetaler te worden aangepast.
Of het moet in Nijmegen mogelijk zijn om naar een andere rolstoelwoning te verhuizen waar je je eigen zorg kunt regelen. Het kan best zijn dat er een lange wachttijd is, net zoals bij de sociale woningbouw, maar de mogelijkheid moet wel bestaan. Daarom hebben wij hierover schriftelijke vragen aan het college gesteld.