De verantwoordelijke voor het gebruik van de Waal bij Nijmegen is Rijkswaterstaat. Die partij toont te vaak dat alleen de regels tellen en het Nijmegen-gevoel nagenoeg afwezig is. Met kokervisie maken we onze stad niet mooier. Het wordt tijd dat dat gaat veranderen: een oproep van onze fractievoorzitter Pepijn Boekhorst.

Nijmegen dankt zijn ontwikkeling aan de prachtige rivier de Waal. Het landschap en de natuur, de bebouwing (van eeuwenoud tot hypermodern), de economie en recreatiesector: allemaal hebben ze veel te danken aan de rivier. Het gevoel dat je krijgt als je Nijmegen over één van de bruggen binnenrijdt, is groots. Iedereen begrijpt dat er een organisatie moet zijn die zich inzet voor een veilige rivier. In Nederland is dat Rijkswaterstaat. Maar niemand begrijpt dat deze partij zich bureaucratisch, centralistisch en niet-communicatief opstelt. Dat zijn grote woorden. Maar het geduld is dan ook echt op.

Zomaar wat dossiers uit het recente jaar:

  1. Over het gebruik van de Spiegelwaal is telkens discussie. Elke vorm van recreatie lijkt steeds bedongen te moeten worden. Mogen Nijmegenaren hier wel roeien, varen, zeilen, vissen, zwemmen? Springen er stoere jongens en meiden van een brugpijler in het water, moeten er direct verbodsborden komen te hangen. Terwijl met creativiteit vast iets beters te bedenken is.
  2. Het stadseiland veur-Lent wordt beheerd door Rijkswaterstaat. Organisatoren van festivals, zoals de Habana, betalen een torenhoog bedrag voor het gebruik van de grond voor de Vierdaagseweek. Zonder ook maar één voorziening zoals drinkwater, riolering of elektriciteit. Duizenden euro’s voor zand en gras is echt onnodig en frustreert waardevolle culturele evenementen. Waarom Rijkswaterstaat?
  3. In het Maas-Waal kanaal liggen sinds jaar en dag, met ligplaatsvergunning van Rijkswaterstaat, 8 woonschepen. Nijmegen zoekt een nieuwe bestemming voor deze bewoners maar krijgt voor mogelijke alternatieven waarbij Rijkswaterstaat betrokken is, veel tegenwerking. Terwijl er water genoeg is in onze stad waar 8 gezinnen een nieuwe plek zouden kunnen krijgen. Waarom denkt Rijkswaterstaat niet wat meer met ons mee?
  4. Bij de toekomstplannen voor een groene en autoluwe Waalkade is Rijkswaterstaat een belangrijke speler. Ze zijn eigenaar van de damwand en bepalen wat er op de kade mag gebeuren. Iedere boom die we zouden willen plaatsen op de Waalkade is een probleem en daarmee wordt vergroening actief tegengehouden. Het blijft een herhaling maar waarom toch Rijkswaterstaat?
  5. Als spijker op de kop hebben ambtenaren van Rijkswaterstaat nu besloten dat één van de meest unieke bed & breakfast voorzieningen in onze stad, in de Lindenberghaven moet verdwijnen. Het historische schip ‘Opoe Sientje’ dat beheerd wordt door een kenmerkende Nijmegenaar moet binnenkort verkassen. Waarom Rijkswaterstaat?

Mijn oproep aan Rijkswaterstaat is de volgende: probeer je eens te verplaatsen in de zaken die Nijmegen zo’n mooie stad maken. En vooral in de mensen die onze stad maken. Regels zijn nodig, maar niet ten koste van onze stad. Daarom heb ik ook een oproep aan het Nijmeegs college van Burgemeester en Wethouders: laten we zo snel mogelijk als gemeente bekijken wat we zonder Rijkswaterstaat kunnen doen. Het beheer van veur-Lent en de Spiegelwaal is iets dat we bijvoorbeeld prima zelf zouden kunnen. Laten we een duidelijke brief schrijven naar politiek Den Haag over het te bureaucratische handelen van Rijkswaterstaat. En als laatste wordt het tijd om snel het gesprek te gaan met deze instelling. Waar de Nijmeegse raad dat 2 jaar geleden al wilde maar Rijkswaterstaat toen nog weigerde, zie ik voldoende aanleiding en urgentie om opnieuw dat aanbod te doen. Als Rijkswaterstaat verstandig is, zegt ze nu wel ja. Want Nijmegen verdient beter!