GroenLinks Nijmegen wil dat basisscholen meer aandacht gaan besteden aan energiebesparing en het opwekken van stroom met zonnepanelen. “Vrijwel alle bedrijven en instellingen in de stad hebben energiedoelstellingen, basisscholen nog niet. Dat is jammer, want scholen spelen een belangrijke voorbeeldrol.”
In een initiatiefvoorstel dat raadslid Jos Reinhoudt vandaag indient pleit GroenLinks voor nieuwe afspraken met schoolbesturen. “Aan het geld dat scholen krijgen voor huisvesting wil ik ambitieuze en haalbare energiedoelstellingen verbinden. Die zijn er nu nog niet. Schoolbesturen hebben veel aan hun hoofd, dus er is niet altijd genoeg aandacht voor het zuinig omgaan met energie. Daar komt bij dat er steeds meer computers en digitale schoolborden in de klas verschijnen. Het verbruik neemt dus toe en de kosten voor elektriciteit lopen op. Daarom zouden meer scholen zonnepanelen op dak moeten leggen.”

Reinhoudt noemt in zijn voorstel enkele mogelijkheden om de financiering van zonnepanelen makkelijker te maken. Onlangs tekenden de Stichting Zevenheuvelenloop en de gemeente Nijmegen een convenant om het aanleggen van zonnepanelen op schooldaken te subsidiëren. De Zevenheuvelenloop stelt hiervoor een bedrag van € 100.000 beschikbaar. Een school kan een beroep doen op dit geld als ook ouders of leerlingen een bijdrage leveren.

GroenLinks wil verder dat basisscholen gebruik kunnen maken van de investeringsbudgetten van de gemeente zelf. Nu kan dat nog niet, omdat schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van hun eigen gebouwen.

Ook wil GroenLinks Nijmegen dat de gemeente bij de provincie aandringt op actie. Reinhoudt: “De provincie Gelderland heeft de overgang naar een duurzame energievoorziening benoemd tot een van de speerpunten, en er zijn flinke budgetten voor uitgetrokken. Toch is het voor scholen en kleine bedrijven niet eenvoudig om een lening of een subsidie los te peuteren. Dat kan beter.”

Nijmegen wil in 2045 energieneutraal zijn. Dat betekent dat er dan evenveel energie verbruikt wordt als er lokaal opgewekt wordt. Reinhoudt:  “Het einde van het fossiele tijdperk komt niet vanzelf: om de ambitie van een energieneutraal Nijmegen te behalen zullen alle zeilen bijgezet moeten worden. Ook door basisscholen.