Groen, Fietsen en Parkeren in de Nijmeegse straten

Het is de grootste gedeelde ruimte in onze stad, het ligt voor ieders voordeur en iedereen maakt er dagelijks gebruik van! De Openbare Ruimte. En al die straten, stoepen, parken, perken en parkeerplekken voor fiets en auto lijken vanzelfsprekend, maar zijn er voor ons allemaal. Wat GroenLinks betreft kunnen we die openbare ruimte veel eerlijker delen!

Hebben we al die parkeerplekken nodig?  Moet er niet meer ruimte voor geparkeerde fietsen in elke straat? Kan er niet veel meer groen naast de stoepen? Waarvoor en van wie is al die ruimte eigenlijk? En wat kunnen we doen om die ruimte veel eerlijker te verdelen over alle inwoners en gebruikers?

Over al deze vragen wil de fractie graag met enthousiaste GroenLinksers nadenken en natuurlijk actie op ondernemen! Vind je het leuk om hieraan mee te doen, met ideeën te komen en samen met Nijmegenaren aan de slag te gaan om onze gedeelde ruimte eerlijk te verdelen en groener en duurzamer te maken? Meld je aan!

Circulaire economie

Grondstoffen zijn eindig, ze worden zeldzaam en dus duur, of ze raken zelfs helemaal op. En na gebruik zijn veel spullen vervuilend. GroenLinks wil de hoeveelheid restafval in Nijmegen reduceren tot het minimum. Dit vraagt om verandering bij zowel de producenten als gebruikers (consumenten), het uiteindelijke doel is een kringloop zonder afval. Hoe we dit gaan doen en op welke manier, daar hebben wij als fractie hulp bij nodig.

Daklozen en hostile architecture

GroenLinks gelooft in een wereld waar iedereen een dak boven het hoofd heeft. Wonen is namelijk een recht en geen privilege. Maar de afgelopen jaren hebben we gezien dat het aantal daklozen juist is verdubbeld. Rond de 40.000 mensen leven in Nederland op straat of slapen in een nachtopvang. Ook overdag hebben deze mensen geen fijne, vaste, warme plek om te verblijven. Ze zijn afhankelijk van de openbare ruimte. Maar ook die is voor deze mensen vaker ontoegankelijk. 

Hostile architecture, heet dit. Denk aan missende bankjes bij het centraal station of bankjes met extra armleuningen in het midden, zodat daklozen er niet op kunnen liggen. Hostile architecture is bedoeld om bepaald gedrag bij mensen af te dwingen, maar wordt soms ook onbedoeld toegepast. Ook in Nijmegen zijn er voorbeelden te bedenken. 

Wil jij meedenken over hoe we dak- en thuislozen een betere plek in onze stad kunnen geven en hoe we de ruimte die we hebben voor hen zo vriendelijk mogelijk kunnen inrichten? Denk mee met de werkgroep dak- en thuisloosheid.

Cultuur voor jongeren

Cultuur is onmisbaar voor de vorming van jongeren. Wij willen dan ook dat iedereen in Nijmegen van kunst kan genieten en meedoet aan cultuur. Toch zijn er veel verschillen in de mate waarin jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Wij willen graag beter in beeld krijgen waar deze jongeren behoefte aan hebben om deelname aan cultuur onder deze jongeren te bevorderen. 

Tegelwip Actiegroep

Nijmegen is natuurlijk al een prachtige groene stad, met ambitieuze doelen voor nog meer vergroening. Maar alleen met mooie ambities kom je er niet, daarom willen we ook zelf in actie komen. 

We willen 2 keer per jaar een GroenLinks Nijmegen tegelwipdag organiseren waar we versteende tuinen of gevels gaan vergroenen. En hoe meer handjes hoe meer impact! 

Daarom zoekt de fractie enthousiaste GroenLinksers die ook de handen uit de mouwen willen steken. Heb je interesse om mee te helpen in de organisatie? Of wil je alvast je groene vingers beschikbaar stellen? Meld je aan!