De maatschappelijke ondersteuning staat voor grote uitdagingen. De kortdurende dienstverlening moet vanwege de bezuinigingsgolf efficiënter ingericht gaan worden. Op dit moment kunnen Nijmegenaren terecht bij verschillende organisaties als zij vragen hebben over bijvoorbeeld zorg, inkomen of wonen. Het nadeel hiervan is dat het voor heel veel mensen niet overzichtelijk is met welke vraag ze waar terecht kunnen. Voor GroenLinks is het van belang dat we de dienstverlening kunnen blijven bieden aan onze burgers die het ook hard nodig hebben. GroenLinks-wethouder Bert Frings heeft dit in zijn nieuwe voorstel kunnen realiseren.
Zoals de wijkgerichte aanpak, zal ook de dienstverlening zoveel mogelijk op wijkniveau ingericht worden, dichtbij de mensen. Met deze diensten willen we mensen wegwijs maken in het woud van regelingen en voorzieningen en ondersteunen bij het maken van keuzes op het terrein van werk & inkomen, zorg & welzijn en wonen en bij het aanvragen van voorzieningen. De laagdrempelige informatiepunten worden zoveel mogelijk bemenst door vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en mensen in een leerwerktraject. Juridische en specialistische dienstverlening blijft als backoffice van gebiedsgerichte informatiepunten op stedelijk niveau beschikbaar. Op deze wijze zorgen we voor een goed vangnet dat op een efficiënte manier is georganiseerd met gebruikmaking van ieders specialistische kennis.
De ervaring leert dat relatief veel vragen van mensen op het gebied van inkomen liggen, waar Inter-lokaal zich in heeft gespecialiseerd. Het Inter-Lokaal gaat deze informatiepunten samen met andere instellingen vormgeven. De planning is dat per 1 januari 2014 de informatiepunten kunnen starten met de nieuwe werkwijze van dienstverlening. GroenLinks-raadslid Ilknur Aksakal: "Met deze aanpak kunnen we met minder juist meer gaan doen!"