De eigenaren van de 20 grootste bedrijfsdaken komen bij de burgemeester langs voor overleg over zonnepanelen.

Wie kijkt naar daken van grote gebouwen op satellietkaarten van Nijmegen ziet veel lege vlaktes. Maar 5% van bedrijfspanden is  voorzien van zonnepanelen. Dat moet anders. Daan Moerkerk: "Aan de ene kant is het begrijpelijk. Voor ondernemers is de energietransitie  meestal geen core business. Aan de andere kant vind ik het vreemd: ook  voor bedrijven is het mogelijk om geld te verdienen aan zonnepanelen."

 

Op de koffie

Op initiatief van GroenLinks worden de eigenaren van de 20 grootste geschikte daken daarom uitgenodigd op het kantoor van de burgemeester. Hij zal samen met wethouders eigenaren koppelen aan specialisten die vrijwel al het werk uit handen nemen. In Amsterdam is in dat kader al goede ervaring opgedaan met een onafhankelijke organisatie die zowel  door gemeente als Alliander werd gesteund en nu op eigen benen staat. Zij faciliteren niet alleen in de aanvraag van subsidie, maar ook in het koppelen aan installateurs en juristen.

 

Wiebes

Ook in de Tweede Kamer is meer aandacht voor zon op daken. Daar werkt minister Wiebes aan een zonladder, waarin afwegingsprincipes met betrekking tot zonnepanelen worden vastgelegd. Daaruit blijkt een voorkeur voor panelen op daken (en gevels), bijvoorbeeld ten opzichte  van panelen op landbouwgrond.

 

Laaghangend fruit

Moerkerk: "In tijden van financiële krapte moet je niet stil gaan zitten, maar vooral kijken naar kansen die zowel impact hebben als niet veel kosten. Deze oproep is daar een voorbeeld van. Het is feitelijk laaghangend fruit waarvan je je afvraagt waarom het niet eerder geoogst is".