Donderdag 15 november is er een stadsgesprek over de culturele ondernemers in het VASIM-gebouw en de mogelijke komst van het WO2-museum. Op initiatief van D66 worden samenwerkingsmogelijkheden verkend. GroenLinks doet alvast een voorstel aan de betrokken partijen. Een artikel uit De Gelderlander.

Hoe zit het ook alweer met de VASIM? Recent werd bekend dat het woningcorporatie Standvast Wonen helaas niet is gelukt om voor 1 miljoen euro het VASIM-gebouw van de gemeente te kopen. Deze sociale volkshuisvester wilde samen met de culturele ondernemers een marktplaats voor creatieve industrie creëren. De gemeenteraad heeft er op gehamerd dat dit markante gebouw een culturele invulling krijgt, nadat het ooit is gekocht om de vervuilende industrie in West te stoppen. Al langer dan tien jaar betalen kunstenaars en creatievelingen huur aan de gemeente. Met succes: er werken meer dan 40 culturele ondernemers in het gebouw, goed voor 8o arbeidsplaatsen en een omzet van 4 miljoen euro per jaar.

En het Oorlogsmuseum? Drie regionale oorlogsmusea willen een groot nieuw museum openen. Enkele wethouders uit Nijmegen hebben zich enthousiast getoond: Nijmegen was frontstad en op de plek van de nieuwe Stadsbrug voerden Amerikaanse soldaten een heldentocht uit door met roeibootjes de rivier over te steken en zo de Waalbrug in handen te krijgen. Het lobbycircuit is door de wethouders gestart, ondanks dat Nijmegen zelf geen financiële middelen heeft voor dit initiatief. We zitten als gemeente dan ook in economisch moeilijke tijden.

Welke mogelijkheden zien wij voor samenwerking? De inhoudelijke raakvlakken tussen de culturele ondernemers en het Oorlogsmuseum lijken beperkt. We zien nog niet zo snel wat een circusschool of graffitiworkshops nu met de WO2 te maken heeft. Mogelijke raakvlakken zien we vooral op facilitair gebied: zowel een museum als de VASIM heeft een publieksfunctie waarvoor een balie en horecagedeelte nodig is. Samen exploiteren biedt financiële voordelen. Ook zouden er culturele arrangementen gemaakt kunnen worden, zodat bezoekers beide instellingen bezoeken. Maar daarvoor is huisvesting in één gebouw niet per se nodig.

Hoe nu verder? De huidige crisis in de bouwwereld leert ons dat gebiedsontwikkeling alleen nog kan in kleine stappen. Dat betekent dus niet de VASIM leegvegen en er een gloednieuwe ontwikkeling proberen te bedenken. Maak gebruik van de kracht die er nu is (placemaking) en zorg voor een doorstart van de plannen voor een marktplaats voor creatieve industrie. De Cultuurspinnerij voegt culturele en economische waarde toe aan onze stad en zou de kans moeten krijgen om een nieuwe investeerder te zoeken. Met de deskundige stichting BOEI lopen al gesprekken.

GroenLinks roept de initiatiefnemers van het Oorlogsmuseum op actief te kijken naar het gebouw pal naast de Vasim: het leegstaande industriële pand van CP Kelko. Exact op deze plaats begon in 1944 de Oversteek van de Amerikaanse soldaten. Het toeval wil dat dit fabrieksterrein, met daarop ook de karakteristieke NYMA-watertoren, in eigendom is van een Amerikaanse familie. Zij zijn zeer betrokken bij de WO2 en dat biedt een enorme kans om dit leegstaande en desolate terrein te verwerven en er een nieuwe invulling aan te geven.

Onze oproep is: steun de culturele ondernemers in de VASIM, geef het gebouw niet gratis weg aan het Oorlogsmuseum (zoals lijkt te gebeuren), zorg dat het nieuwe museum in de gebouwen van CP Kelko komt en richt de samenwerking vooral op facilitaire zaken. Het gebied knapt er van op, de gemeente toont zich een betrouwbare huisbaas voor de culturele ondernemers en het museum heeft een toplocatie aan de Waal. Zo snijdt het mes aan drie kanten!

Pepijn Boekhorst