Werkbezoek aan Nijmegen-West

Vandaag zijn lijsttrekker Pepijn Boekhorst en fractieleden Marieke Smit en Kammi Falihi op werkbezoek geweest bij twee initiatieven in Nijmegen-West.

Kledingbank

Iedereen kent de voedselbank wel. Een fenomeen wat zorgt voor een dubbel gevoel: goed dat dit initiatief er is en zoveel mensen geholpen kunnen worden maar tegelijk een schande dat in zo'n welvarend land zoiets nodig is. Na het bezoek aan de Nijmeegse kledingbank overheerst bij mij het eerste gevoel: wat een waardevol werk wordt hier verricht. Waardevol omdat vorig jaar 680 mensen zijn geholpen aan goede en mooie kleding. Dat geeft mensen zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat de kans op persoonlijke ontwikkeling (bijv een betaalde baan) toeneemt. Waardevol omdat er veel mensen werkervaring opdoen. Betaalde krachten zijn zeldzaam, er zijn vrijwilligers actief maar vooral mensen die vanuit zorginstelling hun dagbesteding daar vinden. Die werken prima samen. En als laatste waardevol omdat hiermee duizenden kilo's kleding een nieuwe bestemming krijgen en niet op de vuilnisbelt verdwijnen. De kledingbank wil dit jaar veel meer mensen helpen en ik hoop erg dat ze dat lukt. Het is hard nodig, want we begrijpen van medewerkers dat er veel verborgen armoede is. Met name de groep ZZP'ers die leeft rond de armoedegrens groeit fors. Bij het afscheid wordt ons verteld dat de kledingbank op zoek is naar een nieuw onderkomen. GroenLinks zal hen waar mogelijk steunen in deze zoektocht!

Hobbycentrum

Aan de Nieuwe Nonnendaalseweg bruist het. In het hobbycentrum komen per dag zo'n 60 tot 80 wijkgenoten samen om te klussen, knutselen, cursussen te volgen of gewoon om koffie te drinken. Het centrum kent een rijke geschiedenis en een 86-jarige bezoeker vertelt ons over het eerste begin van het centrum in de jaren '80 van de vorige eeuw. Hij is vanaf het eerste moment bij en komt er nog altijd iedere dag met veel plezier. Aan de koffietafel schuift ook een personal coach aan: een van zijn mensen bezoekt sinds kort het hobbycentrum en hij is daar erg blij mee. Zijn cliƫnt is weer onder de mensen en is actiever geworden. Ook hier horen we na een uitgebreide rondleiding bijzonder nieuws, vlak voordat we vertrekken. Woningcorporatie Portaal heeft toestemming gegeven aan het hobbycentrum om twee woningen die met hun tuin grenzen aan het terrein, de komende paar jaar te betrekken. Er komt een wijkfabriek in de Wolfskuil waar startende ondernemers en creatieve buurtbewoners samen kunnen komen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop de stenen muur gesloopt kan worden, zodat de tuinen bij het hobbycentrum gaan horen en er wellicht plaats is voor een moestuin. Ook in de woningen zelf zullen flink wat muurtjes worden afgebroken en doorgebroken. GroenLinks werkt daaraan graag mee: door het slechten van muren, ontstaat ruimte voor mensen!