Vragen over verbod op demonstraties bij intocht

GroenLinks vindt het recht om te demonstreren een groot goed. Dit recht op vrijheid van meningsuiting heeft in Nijmegen altijd hoog in het vaandel gestaan, of we het nu wel of niet met de betogers eens zijn.

De maatschappelijk discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet vindt ook plaats in onze stad. Juist tijdens de intocht, het moment waar het allemaal om draait, willen mensen hun sentimenten hierover uiten.

Als GroenLinks waren we dan ook verrast dat burgemeester Bruls, de demonstraties langs de route van intocht van sinterklaas op voorhand heeft verboden. Dit gebeurde nadat NEC hooligans hadden uitgesproken de vreedzame demonstratie van Kick Out Zwarte Piet activisten te willen verhinderen en hen de “stad uut te schoppen”.

Als Groenlinks vinden we deze reactie van de burgemeester zorgwekkend.
Raadslid Marieke Smit:

het is ontoelaatbaar dat dreigementen van hooligans er voor zorgen dat het recht van anderen om te demonstreren beperkt wordt.

We stelden hierom onderstaande vragen aan de burgemeester om te horen welke afwegingen hij heeft gemaakt bij het besluit om de demonstraties geen plek te geven. En horen ook graag hoe de burgemeester de veiligheid wil garanderen van hen die gebruik willen maken van het recht om te demonstreren.

Op de vragen antwoordde burgemeester Bruls dat er nooit officieel is gevraagd om een demonstratie. Daarom kon er ook geen sprake zijn van een andere locatie voor de demonstranten. Ook gaf de burgemeester aan een onderzoek in te stellen naar Nijmegen Rechtsaf en harde kern van NEC.