Trots op Nijmegen

Vanavond werd het collegebesluit besproken om 3000 vluchtelingen te huisvesten in paviljoens in Heumensoord. Onze fractievoorzitter Pepijn Boekhorst toonde zich blij met de voortvarendheid van het college. En ook over al die Nijmegenaren die zich willen inzetten voor deze groep vluchtelingen, er zijn al 650 initiatieven: "We zijn trots en dankbaar voor al deze mensen en de hartverwarmende reacties in onze stad."

Lees hieronder de volledige bijdrage van Pepijn Boekhorst.

Je bent een vader of moeder van twee kinderen. Ze zijn 7 en 3 jaar. Je woonde tot de geboorte van je jongste kind in betrekkelijke rust en rijkdom. Natuurlijk was het vaak lastig om niet te kunnen zeggen wat je wilde, met een dictator aan de macht. Maar dat bezwaar viel in het niet toen er een paar jaar geleden een vliegtuig met bommen over je stad scheerde. En de bommen vielen. En ze bleven vallen. Je kon je kinderen niet meer zeggen dat het goed zou komen. Kies je voor de gemakkelijke weg, blijf je zitten waar je zit en richt je je tot hogere machten om te overleven? Of maak je de moeilijke keuze je huis, wat het nog waard is, te verkopen en te vluchten naar een veilig en stabiel land. Dat alleen te bereiken is langs een levensgevaarlijke route dwars over diep water, hoge golven, grensovergangen en boze burgers. Wat zou jij doen?

Je bent een burgemeester van een welvarende gemeente. Je was van plan om samen met je team van wethouders opvang te beiden voor een aantal vluchtelingen in je stad. Je dacht aan enkele tientallen, honderden mensen. Op tv zie je de vluchtelingenstroom naar Europa telkens maar toenemen. En op de dag dat je je plannen openbaar wilt maken, belt het COA. Om 3.000 vluchtelingen in je gemeente te huisvesten in paviljoens. En vraag die je snapt. Maar toch, dat betekent nogal wat. Kies je voor de gemakkelijke weg? Zeg je nee, omdat je de beren op de weg ziet, omdat je bang bent voor wat komen gaat. Of maak je de moeilijke keuze om ja te zeggen. Ja tegen een plan wat moelijk is maar haalbaar lijkt. Waarvan je weet dat je weerstand krijgt. En hopelijk ook bijval. Wat zou jij doen?

Je bent bewoner van Brakkenstein. Je woont er al jaren naar tevredenheid, vanwege de rust en het groen. En dan verneem je dat er in dat groene natuurgebied tijdelijk 3.000 mensen worden opgevangen. In paviljoens voor een periode van maanden. Dat is nog eens wat anders dan een Vierdaagseweek. Kies je voor de gemakkelijke weg? Zeg je nee, omdat je de verhalen nog kent uit 1998 toen er ook mensen werden opgevangen? Zeg je nee, omdat het onbekende mensen voor je zijn die jouw taal niet spreken. Of maak je de moelijke keuze om welkom te zeggen. De komst te accepteren en er met je buurtgenoten, scholen en buurtondernemers iets goeds van te maken. Wat zou jij doen?

Voorzitter, GroenLinks is trots op mensen die moeilijke keuzes maken. Omdat dit moedige keuzes zijn. Vluchtelingen die hun eigen leven en dat van hun kinderen willen redden, burgemeesters die vanuit hun hart en met hun hoofd ja zeggen tegen het plan, buurtbewoners die met elkaar plannen maken om de periode dat vluchtelingen hier zijn, zo aangenaam mogelijk te maken. We horen vandaag dat er 650 initiatiefnemers zijn. We zijn trots en dankbaar voor al deze mensen en de hartverwarmende reacties in onze stad.

Veel raadsleden waren donderdag jl. aanwezig op de informatieavond over de komst van 3.000 vluchtelingen naar Heumensoord. We hoorden daar veel om trots op te zijn. Ook een kleine groep mensen waar je minder trots op bent. Het is onbegrijpelijk hoe haatdragend en kil sommige mensen kunnen zijn. Maar dat is het enige dat ik er vanavond over ga zeggen. Om eerlijk te zijn was ik ook trots op mensen die op een respectvolle wijze hun zorgen hebben geuit. Want sommige antwoorden op die avond waren niet even duidelijk. Inmiddels zijn we als gemeenteraad uitvoerig bijgepraat. Ik mag hopen dat betrokkenen deze informatie al hebben of snel krijgen. GroenLinks heeft veel vertrouwen in alle organisaties. Er is intensief en goed contact, de veiligheid heeft alle aandacht en er wordt hard gewerkt aan het stroomlijnen van alle initiatieven. Dank aan alle mensen die zo hard gewerkt hebben deze week. Laten we zorgen dat we die lijn de komende tijd vasthouden. Laten we met elkaar in gesprek blijven. Laten we bewoners met serieuze zorgen, serieus nemen. En laten we aanstaande maandag de eerste vluchtelingen een warm welkom geven. Zo maken we het waar dat onze stad die sociale stad is. We hebben een moeilijke en moedige keuze gemaakt. Een keuze die GroenLinks overtuigend maakt, vanuit ons hoofd en vanuit ons hart.