Studentendebat: GroenLinks wil legale wiet, betaalbaar wonen en schone lucht

Legale wietteelt, meer betaalbare woningen en maatregelen om de lucht schoner te maken. Goed voor studenten en goed voor Nijmegen. Dat benadrukte GroenLinks kandidaat-raadslid Quirijn Lokker afgelopen dinsdag bij het studentendebat in het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit.

“GroenLinks riep al in 2015 samen met heel veel andere partijen de burgemeester op mee te doen aan een proef met de wietteelt. Dat vinden we nog steeds,” aldus Lokker. Inmiddels heeft Nijmegen zich samen met 29 andere gemeenten aangemeld voor een landelijke experiment met hennepteelt. 10 gemeenten worden hier uiteindelijk voor geselecteerd. Volgens hem is het legaliseren van wietteelt van cruciaal belang. Nu vindt alles in de schaduw plaats omdat de wiet stiekem naar binnen moet komen. Daardoor kunnen we nu als gemeente niets doen. Je moet eerst legaliseren voordat je afspraken kunt maken.”

Sociale huur en schone lucht

Enkele partijen spraken eerder in het debat de wens uit om in plaats van sociale huurwoningen uitsluitend middensegment huurwoningen (maandhuur 800-1000 euro) en koopwoningen bij te bouwen. Dit zou nodig zijn om studenten te prikkelen in Nijmegen te blijven wonen na hun studie. Lokker ergerde zich aan deze houding. “Wat me opvalt is dat andere partijen er erg gemakkelijk vanuit gaan dat studenten op zoek zijn naar koopwoningen. Als je afstudeert, hoop ik natuurlijk dat je een vast contract krijgt met een enorm hoog inkomen, zodat je meteen een koopwoning kunt krijgen ergens in de stad,” aldus de nummer 9 op de GroenLinks Nijmegen-kandidatenlijst. “Maar ik heb antropologie gestuurd en voor mij was dat zeker niet het geval,” grapte hij.

Daarom moeten er volgens GroenLinks naast middensegment huurwoningen en koopwoningen ook meer betaalbare huurwoningen bijgebouwd worden. “Ook mensen met een modaal inkomen maken er ook aanspraak op. Als je straks je eerste baan hebt en een half jaar of een jaar ergens mag werken, dan zijn juist sociale woningen gewoon enorm belangrijk,” aldus Lokker.

Namens GroenLinks pleitte hij verder nog voor het invoeren van een milieuzone door de gehele stad. Op de tegenwerping van de VVD dat dat iets is dat landelijk, niet lokaal, geregeld moet worden, antwoordde hij: “We moeten juist zelf veel meer doen en dingen niet laten afhangen van Nederland of Europa. Als niemand begint met een milieuzone, dan komt er nooit wat van. Arnhem voert binnenkort ook een milieuzone in, dus dat bewijst dat je niet afhankelijk hoeft te zijn.” Een milieuzone is volgens hem alleen zinvol als die in de hele stad wordt ingevoerd. “Zo werken we aan schone lucht in Nijmegen. En werken we aan de gezondheid van al onze inwoners.”