Stoppen slachthuis leidt tot veel vragen: waar is het gemeenschapsgeld? En hoe kunnen werknemers een nieuwe baan vinden?

Om een nieuwe woonwijk te bouwen en de werkgelegenheid te behouden voor de regio heeft de raad vorig jaar ingestemd om mee te betalen aan de verhuizing van het slachthuis en de vleesverwerker naar een nieuwe locatie. Samen met de provincies Gelderland en Noord-Brabant gaat het om ruim 27 miljoen. 

Raadslid Noël Vergunst stelde vragen over wat het met het geld gebeurd is nu de bedrijven sluiten: “Waar is het gemeenschapsgeld voor gebruikt? Als het niet geïnvesteerd wordt voor een nieuw bedrijf met behoud van werkgelegenheid, hoort het terugbetaald te worden. Ook verwachten we een goede inzet van het college om ontslagen werknemers aan nieuw werk te helpen.” Het lijkt erop dat het slachthuis cruciale informatie achter heeft gehouden. GroenLinks vindt dat we niet mogen accepteren dat miljoenen gemeenschapsgeld in de zakken van enkele fabriekseigenaren zijn verdwenen. Naar aanleiding van onze vragen heeft het college nagenoeg alle stukken openbaar gemaakt. 16 maart volgt een debat hierover in de gemeenteraad. 

Lees hier de vragen en antwoorden over de sluiting van het slachthuis en alle andere stukken.