Stop investeringen in fossiele industrie

Nijmegen moet pensioenfonds ABP oproepen te stoppen met investeringen in de fossiele industrie. Dat vindt GroenLinks Nijmegen. De fractie vindt dat  het college van b&w het ABP moet verzoeken om de beleggingen in olie en steenkool af te bouwen.

Alle gemeenten zijn verplicht aangesloten bij het ABP. Dit pensioenfonds belegt voor zo’n 30 miljard euro in fossiele brandstoffen. Volgens raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks is het zaak om daar zo snel mogelijk mee te stoppen. Hij heeft het college van b&w schriftelijke vragen gesteld.

Jos Reinhoudt: “We zien Nijmegen graag zo snel mogelijk klimaatneutraal worden en investeringen in de fossiele industrie passen daar niet bij. Maar er zijn ook goede financiële argumenten om uit de olie te stappen. Fossiele bedrijven zijn overgewaardeerd. De olievoorraden die zij hebben moeten in de grond blijven zitten als we klimaatbescherming serieus nemen. Het verbranden van fossiele brandstoffen is een belangrijke bron van broeikasgassen, en om klimaatverandering een halt toe te roepen moet de uitstoot juist snel omlaag. Die olievoorraden zijn dus onverkoopbaar. De ‘carbon bubble’, noemen specialisten dat.”

Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank lopen vooral pensioenfondsen het risico waarde te verliezen door de carbon bubble. Eerder spraken de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Den Haag al uit dat ze willen dat het ABP stopt met investeringen in de fossiele industrie.