Sowieso soep, ballen op verzoek

Wie denkt aan klimaatverandering denkt al snel aan voertuigen met verbandingsmotoren of aan de productie van elektriciteit en warmte. Maar ook ons voedsel is een factor van belang, in het bijzonder de consumptie van vlees en zuivel. Op onze menu's is vlees vaak de makkelijkste keuze. Kan dat ook anders?

Op 10 oktober stelde de Partij voor de Dieren hierover vragen aan het college: kunnen wij als gemeente Nijmegen het juiste voorbeeld geven? Niet door te verbieden, maar door een verantwoorde keuze tot standaard te maken.

Vooropgesteld is het goed om te vermelden dat de vaste cateraar van de Gemeente Nijmegen een duurzaam inkoopbeleid heeft, waarbij veel wordt gewerkt met lokaal geproduceerde ingrediënten uit het seizoen. Dat is alvast een mooie start. Maar wie bij een lunch, diner of borrel een blik werpt op het aanbod ziet al snel de klassieke Nederlandse norm: vlees. Wie verder kijkt ziet dat er ook steeds meer lekkere vegetarische gerechten en hapjes worden aangeboden, maar het is meestal de alternatieve keuze. Kunnen we dat niet omdraaien?

Raadslid Joep Bos-Coenraad:

"Over onze borden raast een kleine revolutie. Duurzaam aanbod en eetpatronen verbeteren. Waar je tien jaar geleden nog moest kiezen tussen ‘wel’ of ‘geen’ vlees, kiezen steeds meer mensen voor ‘minder’ en ‘beter’ vlees. De omnivoor kiest bij de barbecue bewust óók voor een kruidige falafelburger en een maiskolf van de gril."

"Wat voor handen is bepaalt sterk wat men eet. Als vegetarisch de standaard is, waar je van mag afwijken, maken meer mensen een duurzame keuze."

Het college gaf bij monde van wethouder Renske Helmer aan uit te willen zoeken wat ze hierin kan betekenen, en komt uiterlijk in april 2019 met een reactie. Sommige aanwezige partijen reageerden wat angstig op het voorstel maar de GroenLinks fractie hoopt dat we een goed voorbeeld kunnen geven aan de rest van de stad. We willen niets verbieden, maar de vaak gestelde vraag “Heeft u voor mij misschien ook iets zonder vlees?” draaien we liever om.