Raad: geen auto's van de straat

Parkeren onder Plein 1944 leidt niet tot bruisende binnenstad

De stad moet flink investeren in de parkeergarage die onder Plein 1944 geopend is. Door afspraken die in de vorige raadsperiode zijn gemaakt, dient het college de niet verkochte parkeerplekken te kopen. Het college was van plan om die parkeerplekken toe te voegen aan de parkeerplekken voor vergunninghouders, om zodoende meer vergunninghouders te bedienen (voor €15 per maand). Een amendement van PvdA, GroenLinks en D66 stak daar een stokje voor. Raadslid Pepijn Oomen: "Die parkeerplekken zijn erg luxe en kunnen veel beter tegen een marktconform tarief verhuurd worden." Het college gaat dat nu eerst proberen.

Ook diende GroenLinks een motie in die opriep om te onderzoeken welke parkeerplekken in de nabijheid van Plein 1944 nu konden verdwijnen. Oomen: "We investeren als stad tegen onze zin miljoenen in een parkeergarage, dan kan daar ook wel iets tegenover staan dat de publieke ruimte erg verbetert." De andere partijen in de raad wilden zelfs een onderzoek daartoe echter niet steunen.

De raad heeft een unieke kans laten liggen om de openbare ruimte op te knappen en de Bloemerstraat en omgeving mooi, veilig en leefbaar te maken.