Overwegingen bij het gebruik van Facebook

Arjen Lubach heeft met zijn item “Bye Bye Facebook” Nederland weer eens goed wakkergeschud. Wie denkt dat Facebook alleen doelbewust geplaatste informatie verzamelt komt bedrogen uit. Via de apps van Facebook (en Facebook Messenger, en mogelijk ook WhatsApp, ook eigendom van Facebook) kan ook worden bijgehouden wie met wie communiceert, ook buiten Facebook om. Via 'like knoppen' en onzichtbare scripts op beangstigend veel websites wordt ons surfgedrag op afstand gevolgd. Het is je vast wel eens opgevallen dat je op Facebook plotseling advertenties kreeg voor boormachines nadat in een webshop op zoek ging naar een accuboormachine. Dat kan alleen omdat je overal gevolgd wordt.

GroenLinks is dé partij die privacy serieus neemt. Dat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen doorslaggevend lijkt beïnvloed met oneigenlijk gebruik van informatie is rampzalig. Je moet er niet aan denken dat commerciële partijen stiekem handelen in medische informatie over mensen, en zo zijn er nog tal van rampscenario’s te verzinnen.

Wat doet GroenLinks Nijmegen dan nog op een medium als Facebook? Moeten wij gehoor geven aan de oproep van Arjen Lubach?

Laten we eerlijk zijn: voor ons is dit een serieus dilemma. Facebook is met de honger naar het surfgedrag en privé-informatie van burgers een aantal strepen gepasseerd. Aan de andere kant valt of staat het succes van een sociaal netwerk uiteindelijk met de gebruikers. Voor ons als politieke partij is het enorm waardevol om contact te onderhouden met de inwoners van Nijmegen. Via Facebook horen we wat er speelt en hier delen we graag onze afwegingen met jullie zoals we ook dit nieuwsbericht onder de aandacht brachten.

Omdat we deze communicatie zo belangrijk vinden willen we hier goed over nadenken. Zijn er voldoende andere manieren zijn waarop we het (digitale) contact met burgers kunnen onderhouden?

Wel delen we graag een aantal tips waarmee Facebook-gebruikers hun privacy iets beter kunnen beschermen:

1: Verwijder de Facebook app van je mobiele apparaten waarmee je belt en SMS’t. Als je Facebook gebruikt vanaf je browser is het iets minder comfortabel, maar zo houd je wel je SMS en belgeschiedenis voor jezelf.

2: Voorkom dat Facebook (en Google en andere grote data-hongerige partijen) je ongemerkt volgt bij je surfgedrag op je desktop. Dat kan eenvoudig met een extensie voor je webbrowser die zorgt dat deze Facebook e.a. niet wordt benaderd als je een andere website bezoekt. Helaas lijkt dit voor de populaire mobiele browsers nog niet mogelijk.

Een voorbeeld van zo’n extensie is “Ghostery”. Kies tijdens de installatie van de Ghostery voor de stappen: "Custom Setup" > "Custom" en zorg dat daar vinkjes staan achter "Advertising", "Site Analytics" en "Social Media".

Je installeert Ghostery voor de volgende webbrowsers via onderstaande links:

Mozilla Firefox gebruikers: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ghostery/

Google Chrome gebruikers: https://chrome.google.com/webstore/detail/ghostery-%E2%80%93-privacy-ad-...

Microsoft Edge gebruikers: https://www.microsoft.com/en-us/store/p/ghostery-privacy-ad-blocker/9nbl...