Nijmegen wil minimumloon van 14 euro

Nijmegen wil dat het minimumloon wordt verhoogd naar 14 euro per uur. Woensdag 24 juni nam de gemeenteraad van Nijmegen de motie ‘Nijmegen Voor 14’ aan die GroenLinks samen met SP, PvdA, 50Plus en DNF indiende. Daarmee sluit de gemeenteraad van Nijmegen zich aan bij de landelijke beweging #Voor14. De motie bestaat uit een oproep aan de landelijke politiek om zich hier voor in te zetten én een oproep aan het college om in Nijmegen het goede voorbeeld te geven.

De motie ‘Nijmegen Voor 14’ roept het Nijmeegse college op om alle mensen die werkzaam zijn voor de gemeente Nijmegen minimaal 14 euro per uur te betalen. Daarnaast vragen de indieners om het principe van #voor14 ook uit te dragen in gesprekken die de gemeente Nijmegen voert met bedrijven en organisaties die voor de Nijmegen werken.

Jeanine Brummel-Ahlaloum, raadslid GroenLinks: “Werken zou moeten lonen, maar dat gaat in Nederland niet op als je het minimumloon verdient. Hoewel Nederland één van de rijkste landen ter wereld is, zijn werkende armen helaas geen uitzondering. Vaste lasten als huur, zorgverzekering en levensonderhoud kan deze groep alleen bekostigen met de hulp van inkomensondersteunende maatregelen, zowel van het rijk als van bijvoorbeeld de gemeente Nijmegen. Het is toch eigenlijk heel gek dat het minimuminkomen niet voldoende is om van te leven. GroenLinks wil daarom een goede sociale basis met een fatsoenlijk minimuminkomen. Het minimumloon moet omhoog!

De 14 euro in deze motie, en in de actie #Voor14, komt niet zomaar uit de lucht vallen. De Europese norm voor het vaststellen van een minimumloon is 60% van het doorsnee inkomen in een land. Dat zou in Nederland 14 euro per uur moeten zijn. In de huidige situatie is dat in Nederland veel lager, voor iemand vanaf 21 jaar is dat nu ongeveer 10 euro.

De verhoging van het minimumloon heeft veel voordelen. Mensen krijgen een fatsoenlijke basis met een groter besteedbaar inkomen. Dit zorgt ervoor dat ze minder afhankelijk zijn van maatregelen die hun inkomen ondersteunen. Daarnaast laten cijfers zien dat mensen met een laag inkomen hun geld vooral lokaal besteden, het verhogen van dit inkomen zorgt dus ook voor een impuls in de lokale economie.

Het minimumloon verhogen kan alleen door de landelijke politiek besloten worden. GroenLinks wil niet dat Nijmegen afwacht totdat er in Den Haag wat gebeurt: “We zijn een sociale stad, als we de landelijke politiek oproepen om het minimumloon te verhogen en de samenleving eerlijker te maken dan moeten we ook kijken wat we in Nijmegen kunnen doen. Laten we als Nijmegen zelf het goede voorbeeld geven!”