Het college neemt een aantal ideeën uit het initiatiefvoorstel Zon Op School van GroenLinks-raadslid Jos Reinhoudt over. Dat betekent dat basisscholen in Nijmegen in de toekomst meer gebruik zullen maken van duurzame energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen op hun dak te leggen. "Tot nu toe waren basisscholen niet betrokken bij de klimaatdoelstellingen van de stad," zegt Jos Reinhoudt, "terwijl juist kinderen belang hebben bij schone energie."

Het college zegde onder meer toe met schoolbesturen in overleg te gaan om te komen tot een Nijmeegse kwaliteitsstandaard voor onderwijshuisvesting, inclusief afspraken over het gebruik van niet-fossiele energie. Verder gaat de gemeente bij de provincie Gelderland lobbyen voor financiële steun om zonne-energie op schooldaken mogelijk te maken en kunnen schoolbesturen gebruik maken van de kennis die de gemeente heeft over financieringsconstructies voor verduurzaming.

Veel scholen hebben inmiddels zelf al zonnepanelen op hun dak gelegd, zoals de Hazensprong en Meander. Het initiatiefvoorstel van GroenLinks was gebaseerd op de ervaringen bij basisschool NSV2, waar Jos Reinhoudt als ouder zelf betrokken is bij een zonnepanelenproject. "Het zonnedak levert flink wat groene stroom op. Nog mooier is dat er heel veel ouders en kinderen betrokken zijn bij het project. Bovendien levert het NSV2 een forse besparing op de energierekening op. Kortom: alleen maar voordelen. Dat wens ik alle andere scholen in Nijmegen ook toe!"