Bij de meeste mensen roept de woongroep het beeld op van de ouderwetse commune uit de jaren '80 en jarenlang is Nijmegen ook de woongroepstad van Nederland geweest. Tegenwoordig wordt deze manier van wonen weer populairder. Steeds meer mensen willen zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar aan de slag om gezamenlijk hun droomhuis te bouwen.

Woongroepen anno 2022

GroenLinks is enthousiast over de moderne vormen van woongroepen. Smit: “Juist de moderne vormen van woongroepen spelen een belangrijke rol in onze woon- én duurzaamheidsopgave, omdat gebouwd en geleefd wordt vanuit idealen over duurzaamheid, met gedeelde voorzieningen zoals bijvoorbeeld een deelauto. Maar ook vaak vanuit zorg voor elkaar, zoals in meergeneratie-projecten waarbij opvang voor kinderen en hulp aan ouderen gezamenlijk worden georganiseerd. En het grote voordeel is natuurlijk dat mensen op deze manier betaalbaar kunnen wonen doordat er geen tussenkomt is van een huisbaas met een financieel belang. In steden zoals Amsterdam zorgen deze woonvormen er nu al voor dat steeds meer mensen kunnen wonen met veel lagere huurprijzen.”

“ We zijn ervan overtuigd dat woongroepen een belangrijke meerwaarde hebben voor de diversiteit, betrokkenheid en activiteiten die in een wijk worden georganiseerd. ”

Marieke Smit raadslid

GroenLinks ziet vooral ook mogelijkheden bij de nieuwbouwprojecten in Dukenburg en de Winkelsteeg. Smit: “We zijn ervan overtuigd dat woongroepen een belangrijke meerwaarde hebben voor de diversiteit, betrokkenheid en activiteiten die in een wijk worden georganiseerd. En we hebben ook van inwoners van deze wijken gehoord dat zij deze woongroepen graag zien komen. We zien immers ook wat mooie projecten zoals Strowijk Iewan en Ecodorp Zuiderveld betekenen voor Nijmegen Noord.”

Stimuleren en faciliteren

Het voorstel van GroenLinks moet er uiteindelijk voor gaan zorgen dat het makkelijker wordt voor Nijmegenaren om hun eigen woongroep te starten, door betere informatievoorziening, meer plekken aan te wijzen in de stad en uitbreiding van financieringsmogelijkheden