Meer geld voor duurzaamheid

Met brede steun uit de Raad gaat Nijmegen meer geld beschikbaar stellen voor duurzaamheid. Er wordt maar liefst twee miljoen euro extra vrijgemaakt voor goedkope leningen aan mensen die willen investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze verruiming is nodig omdat er veel aanvragen zijn.
 

Raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks is erg enthousiast over het succes van de duurzaamheidsleningen, zei hij tijdens de bespreking in de gemeenteraad. Hij ziet ruimte voor verdere intensivering van het duurzaamheidsbeleid.

In de eerste plaats zouden sportclubs meer kunnen doen aan het duurzaam opwekken van stroom en warmte. Voor sportclubs zijn geschikte financieringsconstructies beschikbaar, maar die worden nog te weinig aangevraagd. Wethouder Harriet Tiemens zegde toe daarmee aan de slag te gaan.

Daarnaast zou Reinhoudt graag een regeling zien voor de zogenaamde 'daklozen', mensen die geen dak hebben dat geschikt is voor panelen, bijvoorbeeld omdat ze in de beschermde 19e-eeuwse schil wonen of in een appartementencomplex. Veel van die bewoners zouden best geld over hebben voor groene energie, maar die moeten dan op een ander dak gelegd worden. Landelijke wetgeving (de 'postcoderoos') maakt dat nu erg lastig. Ook op dit punt liet de wethouder weten binnenkort met nieuws te komen.