Maand lang activiteiten voor een duurzame stad: wat doet u uit?

Van 10/10 tot 11/11 zijn er in Nijmegen diverse activiteiten voor een duurzame stad. Zo doen gemeenteambtenaren mee aan de landelijke Energy Battle, isoleren woningcorporaties woningen en vervangt gemeente in haar wijkcentra lampen door energiezuinige verlichting. Duurzaam punt Het Groene Hert presenteert een “Good and Green Guide” en geeft tijdelijk gratis de Duurzame Waardekaart uit. Aan het einde van deze maand is er een Nacht van de Duurzaamheid in de Heineken Music Hall. Hiervoor zijn vrijkaartjes te verdienen.

Op 10 oktober starten met 10:10

Op 10 oktober start de 10:10 organisatie de landelijke campagne “Wat doe jij uit”. Samen met burgers, bedrijven, politiek en gemeenten wil 10:10 het signaal afgeven dat energie besparen niet moeilijk is. Zij dagen iedereen uit op 10 oktober de Nationale Energiemeter naar beneden te brengen. De gemeente start die dag ook met een aantal acties.

Gemeente geeft het goede voorbeeld

30 medewerkers van de gemeente starten 10 oktober met de landelijke Energy Battle. Zij gaan met elkaar en met medewerkers van andere gemeenten de strijd aan om thuis zoveel mogelijk energie te besparen. Binnenkort worden in tien Nijmeegse wijkcentra de lampen vervangen door energiezuinige verlichting en bewegingsmelders en worden de radiatoren voorzien van radiatorfolie. Het wijkcentrum in Hatert krijgt ruim 90 zonnepanelen.

Nacht van de Nacht

Tijdens de landelijke Nacht van de Nacht op 29 oktober, die aandacht geeft aan lichtvervuiling, dooft de gemeente Nijmegen de lichten van ondermeer het torentje van het stadhuis, de St. Stevenstoren en de blauwe aanlichting op de Mariënburgkapel. Ook dit jaar is het IVN Rijk van Nijmegen weer van de partij. Zij organiseert tijdens deze donkere nacht een avondwandeling voor volwassenen en kinderen naar het Nederrijk bij Berg en Dal. Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op www.laathetdonkerdonker.nl .

Woningcorporaties

Ook de Nijmeegse woningcorporaties zitten niet stil. Met de corporaties zijn afspraken om 20% op het totale gasverbruik in de bestaande huurwoningenvoorraad in de periode 2008-2018 te besparen. Zo heeft de SSHN zonnepanelen op hun complex Proosdij geplaatst en zonneboilers bij complex Graafse Ringpad. Half oktober start Portaal met een energieproject in Hatert, waar 36 appartementen met energielabel F gerenoveerd worden naar woningen met een energielabel B. Dat gebeurt door middel van nieuwe ketels en isolatie.

In het Willemskwartier worden 406 woningen van label F naar label B gebracht. De start hiervan is in 2012. Standvast Wonen heeft in Zwanenveld 94 woningen naar een A label gegaan, onder andere door het installeren van zonneboilers. In Hatert heeft Talis heeft dit jaar ruim 1700 zonnepanelen aangebracht op flats in Hatert en bij het recent opgeleverd voorzorg complex op het voormalig circusterrein in Hatert wordt gebruik gemaakt van duurzame energie, waaronder een collectieve warmtepomp, vloerverwarming en koeling en de warmwatervoorziening met zonnecollectoren.

Subsidie energiebesparende maatregelen

De gemeenteraad behandelt 12 oktober een nieuwe subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen. Indien zij akkoord gaat kunnen particuliere woningeigenaren in Nijmegen vanaf 13 oktober voor het energiezuiniger maken van hun woning tot €1000 gemeentesubsidie krijgen. In de regeling is een heel scala aan maatregelen opgenomen waarvoor de subsidieregeling geldt. Naast diverse isolatiemaatregelen vallen daaronder HR-ketel, energiezuinige pompen, micro-warmtekrachtsysteem, pelletkachel, brandstofcel CV-ketel, maar ook middelen om energie op te wekken zoals zonnepanelen. Kijk op de digitale balie van de site van de gemeente Nijmegen voor de hele lijst en voor de voorwaarden of ga langs bij duurzaam punt Het Groene Hert. Zij helpen met de aanvraag en gaan zich sterk maken voor goede aanbiedingen van bedrijven.

Groene reisgids en gratis Duurzame Waardekaart

Het duurzaam punt Het Groene Hert lanceert tijdens een bedrijvenborrel op 10 oktober de “Good and Green Guide”. Deze groene reisgids laat inwoners en toeristen zien waar zij terecht kunnen voor verantwoord shoppen, eten en drinken en recreëren in een aantal steden. Er staan 101 Nijmeegse bedrijven in. Daarnaast geeft Het Groene Hert de Duurzame Waardekaart (kost normaal €25,-) deze periode gratis weg. Met de Duurzame Waardekaart krijgt men korting op duurzame producten en diensten in heel Nederland, met extra aanbiedingen in Nijmegen. Voorts kunnen belangstellenden voor de Klimaatstraatfeesten, die 11 november van start gaan, zich hiervoor ook weer aanmelden bij Het Groene Hert aan de Burchtstraat.

Nacht van de Duurzaamheid op 10-11

In de Nacht van de Duurzaamheid wordt de actieperiode afgesloten met de actie “Ik spring over” van Urgenda. Wie op de website www.ikspringover.nl minimaal drie acties aanvinkt ontvangt een gratis kaartje voor dit duurzame event in de Heineken Music Hall met o.a. topartiesten en frisse sprekers. In Het Groene Hert zijn ook Nijmeegse acties waarmee men een kaartje kan bemachtigen.