Vrijdag 30 juni deelden de ‘Stemmen uit Nijmegen’, die verschillende groepen in Nijmegen vertegenwoordigen, hun persoonlijke verhalen tijdens de eerste officiële herdenking van het slavernijverleden in het stadhuis. Via deze verhalen klinken stemmen door van degenen die in het verleden geen stem hebben gehad. Zij spraken o.a. over onderdrukking en ontmenselijking toen, maar ook over discriminatie en racisme hier en nu. En vooral: over de hoopvolle stap die nu gezet is naar heling en herstel.

Burgemeester Bruls en wethouder Daemen namen in februari een manifest in ontvangst van deze ‘Stemmen uit Nijmegen’. Samen met ambtenaren van de gemeente is er vrijdag een mooi programma neergezet. Met o.a. prof. Dr. Rose Mary Allen van de Universiteit van Curacao, staatssecretaris Vivianne Heijnen en vooral indrukwekkende bijdragen van de ‘stemmen’ zelf.

Na de herdenking op vrijdag was het zaterdag 1 juli tijd om de vrijheid te vieren, met een fijn Keti Koti festival bij de Vasim. Met veel muziek en het traditionele gerecht Heri Heri, met typische ingrediënten uit het slavernijverleden.

We zijn trots op Nijmegen en de mensen die dit alles voor elkaar hebben gekregen!