In maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats, ook in Nijmegen. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen is het samenstellen van een lijst met kandidaten. Deze zullen het GroenLinks geluid gaan laten horen en vertalen in beleid in de periode 2014-2018. Hier vind je de opdracht van samenstelling van de kandidatencommissie zoals vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 24 januari 2013. Heb je tips, ideeën of suggesties voor de commissie? Stuur ze naar bestuur@groenlinksnijmegen.nl
Samenstelling Kandidatencommisie 2013
Lenie Scholten (als voorzitter.): Wethouder gemeente Eindhoven en voormalig wethouder (2002-2010) en raadslid (1998-2002) in Nijmegen. Tevens voormalig lid van de kandidatencommissie voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.
Paul Fransen: Afdelingsvoorzitter van GroenLinks Nijmegen en voormalig voorzitter DWARS Nijmegen. Werkzaam voor ProDemos en Fokus.
Manon Wille: Afdelingsbestuurslid van GroenLinks Boven-Betuwe. Werkzaam voor de gemeente Renkum
Andre Dumont: Afdelingsbestuurslid van GroenLinks Nijmegen. Voormalig internationaal secretaris AOb (1989-2007).
Hans Langendam: Voormalig voorzitter kandidatencommissie (2002). Voormalig afdelingsdirecteur bij de HAN en momenteel zelfstandig adviseur en trainer.
Emmy van Brakel: Werkzaam als adviseur bij De Kanteling.
Niels Spierings: Voormalig bestuurslid GroenLinks. Werkzaam als onderzoeker aan de Radboud Universiteit en voorzitter van Villa Lilla.
Procedure en tijdlijn voorbereiding verkiezing gemeenteraad 2014
Onderstaand stuk is een geactualiseerde versie van het voorstel dat eerder door de ALV is vastgesteld in 2009. Hierin zijn de data voor het komend jaar opgenomen. Belangrijkste verschilpunt met 2009 is dat de kandidatencommissie voorstelt om geen blokstemming te laten plaatsvinden, maar de individuele lijstvolgorde ter stemming aan de leden voor te leggen.
Vaststellen profiel voor fractie, fractieleden, wethouders.
In samenwerking met het bestuur heeft de vorige kandidatencommissie een profielschets opgesteld voor:
- de fractie als geheel;
- de individuele fractieleden;
- wethouderskandidaten (zie brochure GL landelijk);
- de lijsttrekker (zie brochure GL landelijk.
De profielschetsen zijn afgelopen jaren ook gebruikt voor de functioneringsgesprekken. De profielschetsen gaan in ieder geval in op het diversiteitsbeleid.
Procedurevoorstel
De kandidatencommissie zal zo spoedig mogelijk aan de ALV een uitgewerkt voorstel ter goedkeuring voorleggen over de te volgen procedures. Wij vragen de ALV om het landelijk congresbesluit waarin de blokstemming is afgewezen en de lijstvolgorde uitgangspunt is geworden, over te nemen. Voor de lijstvolgorde zal ook aangegeven worden welke plaatsen worden verwacht direct verkiesbaar te zijn, welke de opvolging betreffen, en welke niet verkiesbaar lijken te zijn. Nadere stemregels volgen in juni.
Werving
De werving van potentiële gemeenteraadsleden en wethouders vindt plaats van februari 2013 tot september 2013. Voor de werving is de kandidatencommissie verantwoordelijk. Zij kan daarbij gebruik maken van de kennis van fractie en bestuur en de ledengegevens. Ook zullen fractie-, commissie- en raadsvergaderingen worden bijgewoond en/of gesprekken met derden worden gevoerd. De kandidatencommissie kan kandidaten van buiten de afdeling werven. Dit geldt zowel voor de fractieleden, de fractievoorzitter als de wethouders. Ook zouden enkele 'lijstduwers' van buiten geworven kunnen worden om hiermee de bekendheid van de lijst te vergroten. Voor elke kandidaat geldt de eis van partijlidmaatschap uiterlijk per 1 september 2013.
Bij het werven van potentiële kandidaten verzorgt de kandidatencommissie in ieder geval:
- schriftelijke informatie over procedure, profielschets e.d. voor alle leden (website);
- een oproep aan alle leden van GroenLinks Nijmegen (zowel per brief als via de website) waarin zijn worden uitgenodigd zichzelf kandidaat te stellen, of anderen als kandidaat voor te dragen;
- een informatiebijeenkomst voor potentiële kandidaten, plaats hebbend op 16 mei 2013.
De kandidatencommissie kan daarbij de volgende activiteiten ontplooien:
- het versturen van brieven aan allochtone maatschappelijke organisaties;
- het organiseren van een politiek café;
- een oproep in de Stadskrant, ANS en De Brug;
- het inzetten van social media (wordt nog uitgewerkt);
- kandidaten doorsturen naar de introductiecursus van het landelijk bureau in mei en september 2013 (op kosten van de afdeling).
Het bestuur kan in de wervingsperiode de volgende activiteiten verzorgen:
- een cursus lokale politiek;
- stage bij de fractie. (Beide hebben reeds plaatsgehad.)
Het bestuur en de kandidatencommissie hebben extra zorg en verantwoordelijkheid voor het diversiteitbeleid zoals verwoord in de profielschets.
Kandidaatstelling en bewilliging
Potentiële kandidaten maken schriftelijk aan de commissie kenbaar dat zij zich kandidaat stellen. Het is ook mogelijk om anderen voor te dragen. Dit kan tot uiterlijk 15 juli 2013. Iedereen die zich zelf kandidaat stelt of wordt voorgedragen, ontvangt van de commissie een bewilligingformulier waarop hij/zij aangeeft ermee in te stemmen om op de verkiezingslijst van GroenLinks Nijmegen geplaatst te worden, en op welke plaats. Van dit formulier is een voorbeeld aanwezig dat door de commissie kan worden aangepast in overeenstemming met de profielschets en de aan de kandidaten gestelde eisen. De potentiële kandidaten geven ook aan wat hun motivering en ervaring is. Dit formulier moet uiterlijk 1 september 2013 ingevuld in het bezit te zijn van de commissie. Het dient ertoe om informatie over de kandidaten te verkrijgen ten behoeve van een eerste selectie, alsmede van het gericht voorbereiden van met de kandidaten te voeren gesprekken.
De lijsttrekkerverkiezing
In de loop van september 2013 organiseert het bestuur een debat tussen de kandidaat lijsttrekkers. De commissie stelt een advies op over de geschiktheid van deze kandidaten. Aansluitend vindt in dezelfde maand een schriftelijke stemming plaats.
Selectie en gesprekken
De selectie van de kandidaten vindt plaats op basis van de bewilligingsformulieren en de cv's, meestal in combinatie met een gesprek. Van zittende fractieleden en wethouders zijn ook de verslagen van functionerings- en beoordelingsgesprekken beschikbaar. Bij de selectie wordt expliciet gekeken naar de profielschetsen die door de afdeling zijn vastgesteld. De commissie gaat in ieder geval in gesprek met kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld voor een verkiesbare plaats (tenminste de eerste 12 plaatsen). Indien de commissie dit nodig acht wordt een tweede gesprek gehouden. Kandidaten kunnen ook zelf om een tweede gesprek vragen. De kandidatencommissie neemt hiervoor tijd tot 10 oktober 2013.
Opstellen advies
Het verslag van het gesprek wordt aan de kandidaten ter goedkeuring voorgelegd. Het oordeel van de commissie wordt met onderbouwing aan iedere kandidaat gemeld. Dit gebeurt uiterlijk op 17 oktober 2013. De kandidaat heeft vervolgens een week de tijd om zijn of haar kandidatuur in te trekken, dus uiterlijk 25 oktober 2013. De commissie stelt na afloop van deze termijn een definitief advies op en stelt de kandidaten daarvan in kennis.
Uitbrengen advies
De commissie brengt 1 november 2013 haar openbaar advies uit aan de afdeling. De commissie doet hierin verslag van haar werkzaamheden. Het advies bestaat uit een uitgebreide schriftelijke toelichting op alle kandidaten, waarbij van iedere kandidaat wordt aangegeven voor welke plaats(en) deze kandidaat geschikt wordt geacht.
Het advies van de commissie dient aan de volgende eisen te voldoen:
- de kandidaat-wethouders staan op de kandidatenlijst, hetzij bovenaan als zij zitting wensen te nemen in de gemeenteraad, hetzij onderaan de lijst als zij geen zitting willen nemen in de gemeenteraad. Kandidaat-wethouders van buiten de gemeente Nijmegen worden ook op de verkiezingslijst geplaatst. Indien gekozen als wethouder of als raadslid dienen zij binnen een jaar te verhuizen naar de gemeente Nijmegen.
- van iedere kandidaat wordt aangegeven voor welke plaats of plaatsen hij of zij geschikt wordt geacht. Dit wordt toegelicht in de relatie tot de individuele profielschets en de profielschets voor de fractie als geheel.
- van de kandidaten die zich beschikbaar hebben gesteld voor een verkiesbare plaats maar door de commissie niet geschikt worden geacht, wordt door de commissie een motivatie van dit oordeel gegeven.
Stemming door de leden
Het bestuur zoekt naar mogelijkheden om de leden meer invloed te geven op de totstandkoming van de verkiezingslijst. Het is van belang dat zoveel mogelijk leden op die totstandkoming invloed hebben. Het is de opzet om de verkiezing schriftelijk dan wel via internet te laten plaatsvinden. Stemming via internet heeft de voorkeur mits zij met voldoende waarborgen voor privacy en fraudebestendigheid is omgeven. Voor leden die dat wensen moet de mogelijkheid om schriftelijk te stemmen worden gehandhaafd.
Indien de ALV zou besluiten de stemming voor de kieslijst toch via een ALV te laten plaatsvinden moet de opdracht aan de kandidatencommissie overeenkomstig worden aangepast.
Presentatie van de kandidaten
Na het uitbrengen van het advies moeten alle kandidaten de gelegenheid krijgen zich te presenteren aan de afdeling. Dit is van groot belang i.v.m. de schriftelijke verkiezingsprocedure. Deze presentatie vindt plaats op een afdelingsbijeenkomst die wordt georganiseerd door het bestuur op 14 november 2013.
Definitieve vaststelling van de kieslijst door de ALV
Op de ALV van 28 november 2013 wordt de uitslag van de schriftelijke stemming door de commissie bekendgemaakt. De commissie kan de ALV voorstellen de uitslag te amenderen indien de kieslijst naar haar mening niet voldoet aan het fractieprofiel als geheel, en ook om beoogde lijstduwers te verplaatsen naar de laatste plaatsen op de lijst. De leden hebben op deze ALV geen amenderingsrecht.
Na de stemming
Na het vaststellen van de verkiezingslijst door de leden is de kandidatencommissie verantwoordelijk voor een tijdige en zorgvuldige afhandeling van de procedure. Met alle kandidaten wordt contact opgenomen over de uitkomst van de stemming.
Nijmegen, februari 2013,
Kandidatencommissie i.s.m. het bestuur van de afdeling.
Overzicht van belangrijke data
14 februari : ALV geeft opdracht aan de kandidatencommissie
16 mei : informatiebijeenkomst t.b.v. potentiële kandidaten
15 juli : sluitingsdatum voor kandidaatstelling
zomer : de commissie voert gesprekken met kandidaat lijsttrekkers
september : ALV presentatie en debat met kandidaat lijsttrekkers
september : de commissie voert gesprekken met potentiële kandidaat raadsleden en wethouders
10 oktober : afsluiten van gesprekken met potentiële kandidaat-raadsleden en -wethouders
17 oktober : de commissie stelt verslag op van gesprekken met de kandidaten
1 november : de commissie brengt advies uit over samenstelling verkiezingslijst
14 november : ALV presentatie kandidaat-raadsleden en -wethouders
28 november : ALV uitslag schriftelijke stemming over de verkiezingslijst