Marieke Smit is kandidaat voor één van de twee openstaande fractievolgersplekken. Lees hieronder haar motivatie.

Sinds vorig jaar ben ik actief in verschillende GroenLinkse werkgroepen. Jezelf inzetten om de mooiste stad van Nederland nog socialer en groener te maken met een fijne groep idealisten is voor mij een geweldige ervaring gebleken. Ik stel me bij deze dan ook graag kandidaat voor de functie van fractievolger.

Voor mij was de keuze voor GroenLinks eenvoudig; sociaal door van de kracht van burgers uit te gaan. Groen en duurzaam, omdat dit op langer termijn de enige echte oplossing is. Maar het meeste nog wel door het lef van de partij, lef om verder dan de geijkte paden te kijken en voor vooruitgang te durven kiezen. Vasthoudend aan deze idealen ben ik momenteel actief in de werkgroepen zorg & welzijn, mobiliteit en schrijf/redigeer ik voor “Het rode pepertje” en “De groene peperclip”. Het mooiste aan dit werk vind ik de betrokkenheid met wat er daadwerkelijke in de stad gebeurt, om concreet bezig te zijn en hierbij zoveel mogelijk met de stadsbewoners te communiceren.

De combinatie van zorg & welzijn en mobiliteit ligt misschien niet erg voor de hand maar past goed bij mijn brede interesse en ervaringen. Sinds 2007 ben ik werkzaam in de sociale gezondheids- en welzijnssector, onder andere in de opvang van asielzoekers, psychiatrie en gehandicaptenzorg. Deze ervaringen hebben mij geleerd om op professionele wijze met verschillende groepen mensen met diverse (multiculturele) achtergronden samen te werken. Eveneens heeft het bijgedragen aan mijn kennis rondom de organisatie van maatschappelijke instanties. Het contact met een grote verscheidenheid aan mensen vind ik het allerleukste aan mijn werk, maar ook de grote veranderingen die zich momenteel in de zorg aandienen, met name op gemeentelijk niveau, boeien mij mateloos. Ik zie een grote uitdaging voor de fractie om hier mee aan de slag te gaan en een zo sociaal mogelijke uitkomst te waarborgen, waarbij talenten van mensen ten volste benut worden en zorg geboden wordt waar dit nodig is.

De voorgaande werkervaringen hebben mij sterk gemotiveerd om zelf mee te willen denken over sociaal beleid en maatschappelijk inrichting. Dit heb ik ten eerste gedaan door naast mijn werk verder te studeren in Algemene Sociale Wetenschappen en Sociale Geografie. Van hieruit is ook mijn grote interesse in mobiliteit en ruimtelijke ordening te verklaren. Hoewel deze vakgebieden vooral over materiele zaken lijken te gaan, heb ik juist het tegenover gestelde ondervonden. De manier waarop een stad is ingericht en de wijze waarop mensen zich verplaatsen, is juist bij uitstek een sociale aangelegenheid. Een goed voorbeeld van de omvattendheid van geografie is mijn afstudeeronderzoek, in samenwerking met  Oxfam/Novib heb ik een studie gedaan naar de invloed van migratie op huishoudens in de Filipijnen. Hierbij heb ik gekeken naar economische aspecten, maar ook naar veranderingen van sociale relaties binnen gezinnen en met name genderverhoudingen. Voornamelijk de boeiende complexiteit en de vele aspecten die binnen ruimtelijke ordening aan bod komen vind ik terug in de lokale politiek. Ik hoop dan ook van harte deze kennis in te mogen zetten als fractievolger, waarbij ik vooral oog zal hebben voor de interactie tussen de inrichting van de stad en de levensomstandigheden van haar inwoners.

Verder heb ik vanuit de interesse naar maatschappelijk betrokken projecten in combinatie met mijn onbedwingbare behoefte om de wereld ontdekken veel gereisd en in verschillende internationale projecten geparticipeerd. Ik ben er van overtuigd dat deze ervaringen erg waardevol zijn in een functie waarin verschillende maatschappelijke onderwerpen centraal staan. Dit heb ik onder andere gedaan door een workshop “Planning for Sustainable Development“  in Bangkok te volgen en mijn Spaans op te halen in Mexico. Een andere boeiende bezigheid was mijn werk als helpdeskmedewerker bij de ANWB in Barcelona. Ik organiseerde hier crisishulp voor cliënten in Zuid-Europa, dit betekende hulpverlening bij een lekke band, maar ook bij ernstige ongevallen. Deze ervaring heeft mij geleerd dat ik ook onder moeilijke omstandigheden kalm kan blijven en prioriteiten weet te stellen.

Tijdens al deze activiteiten is mijn SPH opleiding ontzettend van nut geweest, met name omdat de opleiding in Nijmegen zich onderscheidt door een specifiek creatief karakter. Naast het daadwerkelijk bezig zijn met creatieve media zoals beeldend vormen en sport en spel activiteiten tijdens mijn werk, heeft het enorm bijgedragen aan het ontwikkelen van een “out of the box” manier van denken en handelen. Ik denk dat deze eigenschap heel goed past bij het progressieve beginsel van GroenLinks en de diversiteit van Nijmegen, die beiden een broedplaats zijn voor nieuwe mogelijkheden en slimme ideeën.

Zoal in de brief duidelijk is geworden heb ik mij door deze activiteiten ontwikkeld tot een “manusje van alles”, waarbij het ontzettend goed bevalt om mezelf op verschillende gebieden in te zetten. Dit lijkt me ook precies wat de functie van fractievolger biedt. Ik hoop dat de combinatie van kennis en ervaring voldoet aan het profiel waar de leden van GroenLinks Nijmegen naar op zoek om onze groene, sociale en gedurfde idealen nog verder te realiseren.