Intersport Plein 1944

Intersportgebouw aan Plein 1944 gekozen tot lelijkste gebouw van Nijmegen

Het gebouw waar Intersport in heeft gezeten aan Plein 1944 is met duidelijke voorsprong gekozen tot Lelijkste gebouw van Nijmegen. 38% van alle stemmen die zijn uitgebracht door Nijmegenaren, gingen naar dit gebouw. Lijsttrekker Pepijn Boekhorst van GroenLinks Nijmegen reikt vandaag om 12 uur de pimpbokaal 2014 aan de eigenaar met een oproep om het pand en daarmee de plek te verbeteren. 

 

Begin februari is GroenLinks Nijmegen gestart met de verkiezing van het Lelijkste gebouw van Nijmegen. Uit tientallen nominaties van het publiek heeft een vakkundige jury een vijftal gebouwen geselecteerd waar vervolgens iedereen op kon stemmen. Via Facebook en in het pand van GroenLinks aan de Ziekerstraat kon gestemd worden. In totaal zijn er 346 stemmen uitgebracht. 

De uitslag:

  1. Intersport – Plein 1944                        132 stemmen          38%
  2. SNS-bank – Keizer Karelplein               89 stemmen           26%    
  3. Framy Meubelen – Bottelstraat              56 stemmen          16%
  4. Oude Rabobank – Grote Markt               46 stemmen          13%
  5. Oude Technische Unie – Krayenhofpark 23 stemmen            7%

Totaal                                                         346 stemmen        100%

Het Intersport-gebouw is met voorsprong gekozen tot het Lelijkste gebouw van Nijmegen. De eigenaar is Ton Hendriks en hij heeft al een tijdje plannen om het pand te slopen en hier woningen en voorzieningen te realiseren. Reeds eerder heeft Ton Hendriks bewezen mooie gebouwen te kunnen realiseren in het centrum van de stad. Zo heeft hij lelijke panden in de Molenstraat vervangen door fraaie appartementen in historiserende stijl. Ook is hij bezig om het Oude Weeshuis op de Hessenberg op te knappen. GroenLinks heeft er dan ook volle vertrouwen in dat het Lelijkste gebouw van Nijmegen binnenkort zal zijn verdwenen.

Theo Opgenoort, de eigenaar van de oude SNS-bank, heeft inmiddels ook al laten weten het gebouw een grondige opknapbeurt te willen geven. De achtergevel en het statige voorfront worden gerenoveerd en krijgen weer de allure uit 1980. De eigenaar heeft ook aangegeven dat het kantoorgebouw erg energiezuinig is en dat er nog wordt geïnvesteerd in duurzaamheid om het pand het energielabel A te kunnen geven.

Beide eigenaren zijn uitgenodigd voor de uitreiking van de Pimpbokaal 2014. Lijsttrekker Pepijn Boekhorst van GroenLinks zal deze uitreiken op maandag 17 maart om 12.00 uur bij Intersport aan Plein 44. De bokaal is een wisselbeker zodat na sloop/renovatie er opnieuw een verkiezing kan plaatsvinden. Aangezien Intersport op de nominatie staat om te worden gesloopt kan de bokaal snel door naar de nummer twee. 

Dit was de derde editie van de verkiezing van Lelijkste gebouw van Nederland. GroenLinks is hiermee begonnen in 2006. Toen won het pand van Osnabrugge aan het Hertogplein. Dat gebouw is gesloopt en nu staat er een prachtig appartementencomplex. Nadat dit project was opgeleverd heeft De Gelderlander in 2011 opnieuw een verkiezing uitgeschreven. Het winkelpand van Duthler in de Molenstraat werd toen verkozen en ook dit gebouw is inmiddels vervangen door een gebouw met historiserende gevels passend bij de rest van de straat. De verkiezing heeft een stimulerend effect en daar is het GroenLinks om te doen. Het moet een aansporing zijn om lelijkheid te vervangen voor iets moois en zo werken we samen aan een mooie stad.