Een generatie nieuwe boeren steekt de schop in de grond en werkt aan de transitie in de landbouw, zoals die ook landelijk door regering en parlement wordt bepleit. Ze verbouwen niet alleen op duurzame wijze voedsel en verbeteren zodoende de verarmde bodem en de biodiversiteit, maar ze nodigen bewoners van Nijmegen en omgeving ook uit om mee te doen, door met hen mee te werken, hun producten te kopen en te consumeren. Het Rijk van Nijmegen begint zich daarmee steeds meer tot een nationaal en zelfs internationaal bekende hotspot van innovatieve ecologische landbouw te ontwikkelen. Ook op het vlak van distributie van lokaal geteeld voedsel, initiatieven ter voorkoming van voedselverspilling en schoolmoestuinen gebeurt er veel. Deze initiatieven worden allengs professioneler, maar missen nog samenhang en opschalingsmogelijkheden. Aan de andere kant zien we dat de roep om gezond voedsel uit de directe omgeving, om meer onderlinge betrokkenheid tussen producent en consument, groeit. De gemeente kan hierop inspelen met gericht beleid.
“ In duurzaam voedsel uit eigen omgeving komt vrijwel alles waar GroenLinks voor staat samen: het helpt tegen klimaatverandering, verbetert biodiversiteit, levert een bijdrage aan gezondheid en bevordert sociale cohesie, educatie en inclusie. ”Daan Moerkerk ・
Daarom hebben we een initiatiefvoorstel Stadslandbouw ingediend, waarin we het College vragen om, samen met in ieder geval de gemeente Heumen, een ambitieuze visie voor duurzame en innovatieve stadslandbouw en voedsel met korte ketens tussen producent en consument te ontwikkelen, waarbij nadruk ligt op het gebied Nijmegen-zuid en de kop van Malden. Het College heeft hiervoor ruimte gemaakt in de begroting en op 2 februari 2022 is het voorstel aangenomen door de gemeenteraad.