De discussie over schaliegas is de laatste tijd flink opgelaaid. Minister Henk Kamp van Economische Zaken klampt zich vast aan een onderszoeksrapport waaruit zou blijken dat de gevaren van schaliegaswinning goed te ondervangen zijn. Datzelfde rapport wordt gekraakt door onder meer Milieudefensie: EZ zou de onderzoekers onder druk hebben gezet om de gevaren te verdoezelen. Nijmegen sprak zich al in 2011 duidelijk uit tegen schaliegas.
In antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks-raadslid Jos Reinhoudt schreef het college proefboringen onwenselijk te vinden. “Het gebruik van grote hoeveelheden chemicaliën bij deze techniek kan leiden tot verontreiniging van het grondwater, de bodem en de lucht daarboven.”
Inmiddels zijn er veel meer lokale overheden die duidelijk maken dat ze niet zitten te wachten op boortorens: al tientallen gemeenten verklaarden zich schaliegasvrij, van Aalten tot Zwolle en van Lingewaard tot Zeist.
Volgens GroenLinks is iedere euro die aan schaliegas besteed wordt weggegooid geld. Technisch is het misschien mogelijk het gas uit de grond te krijgen, maar de nadelen die dat met zich meebrengt zijn te groot. Investeringen kunnen beter gaan naar duurzame energie, zoals zon en wind. Dat is schoon, oneindig beschikbaar en klimaatvriendelijk. Mee eens? Kijk dan ook eens op de site van GroenLinks landelijk en schrijf je in zodat je op de hoogte blijft van de acties die we ertegen voeren.