Heumensoord: meer actie van Den Haag is nodig

De gemeenteraad wil dat het kabinet (in het bijzonder staatssecretaris Dijkhoff) veel meer doet om vluchtelingen sneller duidelijkheid te geven over hun toekomst. De raad besprak de rapportages van de Nationale Ombudsman en van het College voor de Rechten van de Mens over de situatie in Heumensoord.

Raadslid Cilia Daemen: “nu de procedures zo veel langer duren dan van tevoren gedacht, moet het COA en de IND hun verantwoordelijkheid nemen. Het leven van vluchtelingen moet veiliger, gezonder en menselijker!” GroenLinks benadrukt trots te zijn op de vele honderden Nijmegenaren die zich inzetten om een divers activiteiten aanbod te realiseren. Bijvoorbeeld het WelcomeDinner waar dit weekend weer  meer dan 215 bewoners van Heumensoord bij Nijmegenaren thuis zullen eten.  

GroenLinks is verheugd dat er na wekenlange signalen en discussies over scenario's voor de veiligheid van LHBT-vluchtelingen door wethouder Frings en burgemeester Bruls verdergaande stappen zijn gezet. Er is continu gesprek met politie, COA en het COC. Voor het overplaatsen van individuen is het nu ook mogelijk om crisisplekken buiten het COA om te regelen. Daemen: “Wij hebben er vertrouwen in dat er door deze extra mogelijkheid nu voor iedereen een gewenste oplossing kan worden geboden.”