Harriët Tiemens hoogste politicus in de duurzame top 100 van Trouw

GroenLinks-wethouder Harriët Tiemens uit Nijmegen staat op plaats 5 van de duurzame top 100 van Trouw. Dit maakte het dagblad gisteren bekend. Ze is daarmee een hoge nieuwe binnenkomer in de lange lijst van mensen die die het meest bijdragen aan de belangrijkste duurzaamheidsvraagstukken. Van alle politieke vertegenwoordigers staat de Nijmeegse wethouder het hoogst op de lijst.

Tiemens is blij met haar notering: “Het bevestigt dat Nijmegen serieuze resultaten boekt op het terrein van duurzaamheid. Volgend jaar zijn we European Green Capital. Nijmegen staat daarmee nationaal en internationaal op de kaart. Deze hoge notering hebben we als stad voor elkaar gekregen!”

Lokaal steeds belangrijker

De jury signaleert dat er dit jaar minder landelijke politici in de lijst staan. Het initiatief is overgenomen door de lokale politiek: de wethouders die plaatselijk proberen te vergroenen. GroenLinks-lijsttrekker April Ranshuijsen: “Ik feliciteer Harriët van harte met dit prachtige resultaat. Een mooi erkenning voor haar, maar zeker ook voor Nijmegen. Want als tiende stad van Nederland kunnen we verschil maken. Wij gaan verder met de verandering die nodig is: een groene en gezonde stad, met schone lucht en lokaal opgewekte energie!”

Onafhankelijke jury

De duurzame top 100 wordt voor het 9e jaar opgesteld door een onafhankelijke jury van twaalf experts. Er wordt gekozen uit een lijst van rond de 500 kandidaten. Het is de jaarlijkse thermometer van duurzaamheid en natuur in Nederland. Ieder jaar vraagt de jury zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. Wie zijn de grote trekkers, maken meters, zetten de agenda, brengen creativiteit en vernieuwing in of blinken uit in daadkracht?