Vanaf station Nijmegen loopt een busbaan omhoog de Graafsebrug op. Deze busbaan wordt ook sinds jaar en dag gebruikt door voetgangers. GroenLinks Nijmegen pleit ervoor deze situatie te legaliseren en heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W.

Sinds de aanleg van de busbaan door de Spoorkuil (2005) wordt het deel van de busbaan dat omhoog gaat naar de Graafsweg ook gebruikt door voetgangers die op de Graafsebrug of in het Willemskwartier moeten zijn. Het gaat om een smal onderhoudspad dat aan de rechterzijde van de vangrail van de busbaan ligt. GroenLinks-raadslid Pepijn Oomen: “Dat is op dit moment illegaal, maar het is onvermijdelijk, want een voetganger kiest altijd de kortste route.” Voor bewoners van het Wilemskwartier en voor de omwonenden op de Graafseweg is dit de snelste wandelroute van en naar het station.

Zo lang dit pad uitsluitend gebruikt wordt door gewone wandelaars en niet door fietsers, mensen met wandelwagens of rolstoelers leidt dit niet tot gevaarlijke situaties. Dat dit pad daadwerkelijk veel gebruikt wordt, valt te zien aan het laatste, onverharde, stuk van het pad, dat duidelijk platgelopen is.

Daarom heeft GroenLinks gevraagd aan het college om de situatie te legaliseren. Oomen: “GroenLinks vindt handhaven in dit geval onuitvoerbaar en onnodig. Wel moet het duidelijk zijn dat je dat paadje met een fiets, rolstoel of kinderwagen onmogelijk kunt gebruiken.” GroenLinks pleit er daarnaast voor om het laatste deel van het huidige voetpad, dat nu nog onverhard is, te bestraten.