GroenLinks wil verdere maatregelen tegen vervuiling en dierenleed op het Waalstrand

Het Waalstrand is een unieke plek midden in de stad waar mensen volop kunnen genieten van de prachtige natuur. Maar de gevolgen van zwerfafval en verkeerde omgang met de grote grazers worden steeds duidelijker zichtbaar. Het zwerfafval zorgt al langere tijd voor levensgevaarlijke situaties voor wilde dieren. Het laatste nieuws is dat twee Konikpaarden worden verwijderd vanwege opdringerig en agressief gedrag. Dit is het gevolg van verkeerd gedrag van recreanten naar de dieren toe, en bevestigt opnieuw de ernst van de situatie.

GroenLinks maakt zich al lange tijd zorgen over de vervuiling van het Waalstrand. Het lijkt erop dat eerdere maatregelen om dit te stoppen niet de gewenste effect hebben gehad. Teveel bezoekers nemen onvoldoende verantwoordelijkheid om het gebied netjes achter te laten en ook de juiste omgang met de grote grazers lijkt niet bij iedereen bekend.

GroenLinks stelt daarom samen met D66, Partij voor de Dieren, SP en VVD vragen aan het college over verdere maatregelen om de vervuiling van het Waalstrand te stoppen en meer dierenleed te voorkomen. Er moet een grote verandering bij de misdragende bezoekers worden afgedwongen wil het gedeelde Waalstrand kunnen voortbestaan. Lukt dat niet, dan moeten we overwegen om bepaalde gebieden (tijdelijk) af te sluiten voor bezoekers.

Raadslid GroenLinks Marieke Smit: ”We zouden graag zien dat mensen kunnen blijven genieten van de natuur rond het Waalstrand. Wie de Ooypoort oversteekt ruikt, ziet en voelt de natuur, en de grote grazers zijn daar een prachtig onderdeel van. Dat is niet alleen een geweldige ervaring voor de bezoekers, het zorgt ook voor meer waardering voor de natuur. Maar dat kan alleen als bezoekers respectvol omgaan met de natuur en dieren die er leven. Als dat niet mogelijk blijkt kan ons Waalstrand in de huidige vorm niet voortbestaan.

 

* Afbeelding door Roy van Wijk [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons