GroenLinks wil Nelson Mandelaplein

Vandaag heeft Noël Vergunst een initiatiefvoorstel ingediend om de kruising Graafseweg/Neerbosscheweg de naam Nelson Mandelaplein te geven. Vergunst: "Op deze manier eren we in Nijmegen de man die gestreden heeft tegen apartheid en voor gelijke burgerrechten voor iedereen in Zuid-Afrika. Hij was hiermee een inspiratiebron voor de hele wereld."

Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela op 95-jarige leeftijd. Als strijder tegen apartheid en voor gelijke burgerrechten voor alle inwoners van Zuid-Afrika is hij een wereldwijd bekende figuur geworden. Vooral zijn verbindend en verzoenend optreden na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1990 en van 1994 tot 1999 als president na het afschaffen van de apartheid heeft op veel mensen een diepe indruk gemaakt. Hij geldt als inspiratiebron voor vreedzaamheid en verzoening. In 1993 ontving hij samen met Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de vrede.

Om deze redenen verdient Nelson Mandela een straatnaam in Nijmegen op een prominente locatie.De kruising Graafseweg en Neerboscheweg is voor veel inwoners en bezoekers van Nijmegen een bekende locatie. Deze kruising, inclusief de ruimte daarbinnen, heeft nog geen eigen straatnaam. Deze kruising wordt met de straatnaam Nelson Mandelaplein een herkenbare locatie met een eigen gezicht.Het is gebruikelijk om een straatnaam pas te benoemen naar personen nadat ze minimaal 10 jaar zijn overleden. Vergunst: "Gezien de grote staat van dienst van Nelson Mandela kan in dit geval een uitzondering gemaakt worden."