De Nijmeegse supermarkten zijn goed op weg met het afdekken van koel- en vriesmeubelen. Dat blijkt uit een inventarisatie van GroenLinks bij 44 supermarkten in Nijmegen. Alle winkels hebben vrieskasten die dicht kunnen; in slechts vijf winkels zijn nog horizontale vriesmeubelen zonder deksel of deurtje. De best presterende supermarkten zijn de AH-vestigingen aan de St. Jacobslaan en de Jonagoldstraat. De AH aan de Molenweg doet het ’t slechtst.
De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in het rapport Supercool, dat te downloaden is op de website van GroenLinks. ( zie bijlage) Er is ook een Google-maps-kaartje met de resultaten per winkel (Zie http://g.co/maps/vhhqm )
Gemeenteraadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks: ‘Ik ben aangenaam verrast door de goede prestaties van de supermarkten. Het is goed dat er een einde komt aan de open koelingen en vrieskasten want dat vreet onnodig veel energie. Het afdekken van koel- en vriesmeubelen is goed voor het klimaat en het milieu. En thuis laat je de koelkast toch ook niet de hele dag open staan. Bovendien verdienen de supermarkten de kosten van deze maatregel snel terug. Supercool, dus.’
GroenLinks turfde in elk van de bezochte supermarkten hoeveel vries- en koelkasten al voorzien zijn van een afdichting. Alle verticale vriesmeubels kunnen dicht, maar bij horizontale koelmeubels is de situatie minder gunstig: driekwart daarvan staat overdag open, waardoor veel energie verloren gaat.
In februari 2010 sloten Nijmegen en een aantal andere gemeenten een convenant ( zie: www.reinhoudt.com) met Albert Heijn, Coop, Plus, Jumbo, Vomar, Boni, C1000, Nettorama en EMTÉ. Daarin spraken ze af dat op 1 januari 2011 alle vriesmeubelen overdag afgedekt moeten zijn. Op 31 december 2012 zal minstens 60 procent van alle horizontale en verticale koelmeubelen voorzien moeten zijn van een afdekking. Per 1 januari 2015 moeten álle gekoelde en ingevroren levensmiddelen achter een deurtje zitten. Ketens die niet mee wilden doen aan het convenant (Aldi, Lidl, Jan Linders, Spar en enkele onafhankelijke supermarkten) zullen door de gemeente aangeschreven worden, waardoor ze uiteindelijk gedwongen zullen worden energiebesparende maatregelen te nemen.