De fractie van GroenLinks Nijmegen heeft met de hulp van talloze bewoners en professionals de afgelopen maanden de fietsknelpunten in Nijmegen geïnventariseerd en vandaag een top-16 aangeboden aan aan het College van B&W. GroenLinks-fractielid Pepijn Oomen: “Als deze punten worden aangepakt, wordt Nijmegen nog meer een fietsstad dan het nu al is!”
Er is sinds het begin van de eeuw in Nijmegen een enorme verbeterslag voor de fiets gemaakt. Toch is het – ook met het oog op Velocity 2017 – zaak om door te blijven pakken. In de bestaande infrastructuur zijn nog veel knelpunten. Gelukkig heeft de coalitie in haar akkoord afgesproken om met € 5 miljoen de knelpunten aan te pakken. GroenLinks heeft met behulp van allerlei Nijmeegse fietsers hier een voorzet voor gemaakt.
Onder de geïnventariseerde punten zijn zaken te vinden als het verbeteren van fietsverkeerslichten en de aanpak van gevaarlijke kruisingen en fietsroutes. Zo kan campus Heyendaal nog veel beter bereikbaar worden met de fiets vanuit het noorden. Bijvoorbeeld met een snelfietsroute tussen de Annastraat en de Heyendaalseweg en de aanleg van een snelfietsroute over de Thijmstraat en Tollenstraat. Oomen: “Daarmee worden de drukken St. Annastraat en Heyendaalseweg flink ontlast en komt er voor fietsende studenten een rustig en veilig alternatief.”
Daarnaast springen een aantal frisse ideeën in het oog: bikesharing (zodat je als fietser gemakkelijk even over een bakfiets of buggy kan beschikken), fietslampjesautomaten (zodat je nooit meer zonder licht komt te zitten) en dubbele fietsbanen (voor langzaam en snel fietsverkeer). Oomen: “Voor dat laatste is natuurlijk wel van belang dat brommers snel van de fietspaden worden verbannen. Het college komt daartoe binnenkort al met een voorstel.”