Er zijn in Nijmegen tal van evenementen, festivals, concerten en andere grote bijeenkomsten, van de Dag van het Levenslied en een optreden van Bruce Springsteen tot de Music Meeting en de intocht van Sinterklaas. Die feestelijkheden plaats op allerlei plekken in de stad. Om festivalorganisatoren goed te helpen heeft de gemeente per evenementenlocatie een overzicht gemaakt van alle faciliteiten en knelpunten. Dankzij GroenLinks wordt dit ‘locatiegebonden evenementenbeleid’ (LEB) uitgebreid met informatie over duurzaamheid en rolstoeltoegankelijkheid.
De afgelopen maanden zijn LEB-pilots gehouden bij het Mariënburgplein, het Goffertpark en Park Brakkenstein. Die zijn succesvol verlopen en daarom komt er nu een overzicht van alle festivallocaties in Nijmegen. Per locatie ziet dat eruit als een soort menukaart met informatie over de aansluitingen op het elektriciteitsnet en het riool, de bereikbaarheid, de omgeving en de afspraken met omwonenden over hinder en geluid. GroenLinks vindt dat een prima aanpak, en greep de bespreking in de gemeenteraad aan om ook duurzaamheid en rolstoeltoegankelijkheid onderdeel te maken van het LEB.
Raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks pleitte voor de ontwikkeling van een locatiegebonden invulling van de Nijmeegse duurzaamheidsstandaard. Die standaard is gebaseerd op de ervaringen bij de Zevenheuvelenloop en de Vierdaagse en hebben vooral betrekking op vervoer en afval. "De aanpak per locatie is een prima manier om die duurzaamheidstandaard handen en voeten te geven", aldus Reinhoudt. "Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid: als festivalorganisaties goed geïnformeerd zijn over de hindernissen voor rolstoelers, kunnen ze daar bij de voorbereidingen rekening mee houden en aanpassingen doorvoeren."