Geen steun voor bedelverbod en cameratoezicht

Als GroenLinks zijn we vol afkeer van de plannen van de PVDA en de VVD om een bedelverbod en extra cameratoezicht in te zetten om mensen met psychiatrische- of verslavingsproblematiek uit het straatbeeld te weren. Deze partijen zetten het onderwerpen afgelopen woensdag op de agenda van de raadsvergadering om over de over overlast in de Van Schevichavenstraat te spreken.

Fractielid Marieke Smit voerde hierover het woord.  “Als GroenLinks zien we de invloed op de openbare orde door mensen met een ernstige verslaving of psychische problematiek. Maar de manier waarop de VVD en PVDA hier mee omgaan is niet de onze.”
Zoals we in 2012 al aangaven, vinden we dat enkel het bedelen onvoldoende is om de vrijheid van burgers in Nijmegen in te perken. Marieke Smit was zelf werkzaam bij de opvang in de Van Schevichavenstraat en heeft afgelopen week een stage bij de politie gelopen. Hier ervaarde ze dat er op het moment al erg veel controle is door professionals op de door de PVDA en VVD genoemde hotspots. En daar waar bedelen gepaard gaat met overlast, kan er op het moment al worden ingegrepen. Cameratoezicht alleen zorgt voor inbreuk op de privacy en verplaatsing van het probleem. GroenLinks verwacht meer van een onderzoek van het college hoe gemeentes, zorginstellingen en politie kunnen omgaan met verwarde personen.