Geen nieuwe gasnetten in Nijmegen

In Nijmegen worden geen nieuwe gasleidingen meer aangelegd als de gemeenteraad woensdag de motie ‘Kom van dat gas af’ van GroenLinks aanneemt. De partij wil dat nieuwe woningen en kantoren alleen nog verwarmd mogen worden met duurzame systemen, zoals een warmtenet.

De wet die een aansluiting op het gasnet verplicht stelt voor alle nieuwbouw wordt volgend jaar waarschijnlijk afgeschaft. Gemeenten krijgen dan de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar een gasnet niet verplicht is.

GroenLinks Nijmegen wil daarop vooruitlopen en nu al de hele gemeente aanwijzen als een gebied waar geen gasnet meer wordt aangelegd. De stad ken al twee van die gebieden: de Waalsprong en het Waalfront. Voor de Spoorzone loopt een procedure. Met de motie wil GroenLinks ervoor zorgen dat bij geen enkel bouwproject in Nijmegen nog een gasnet wordt aangelegd.

Raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks: “We moeten zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen. Het is dus onzinnig om nog nieuwe gasnetten aan te leggen. Door nu al heel Nijmegen aan te wijzen als een gebied waar geen gasnetten meer mogen worden aangelegd, lopen we vooruit op nieuwe wetgeving. Dat past bij de duurzame ambities van de stad. We zijn niet voor niets European Green Capital 2018.”