Fietspad scootervrij

GroenLinks wil dat fietspaden veiliger worden en dat fietsers minder last hebben van de uitlaatgassen van scooters. Dat kan door scooters verplicht op de gewone rijbaan te laten rijden. De petitie Fietspad Scootervrij is bedoeld om de regels in Nijmegen aan te passen, zodat fietsers én scooters veilig kunnen meedoen in het verkeer.

Aanleiding van de petitie is het mogelijke einde van de snorscooter op het fietspad in Amsterdam. Op aandringen van GroenLinks-wethouder Van Poelgeest staat verkeersminister Schultz open voor een maatwerkoplossing voor de hoofdstad. GroenLinks vindt dat andere steden ook ruimte moeten krijgen om scooters van het fietspad te weren. De partij is meteen een petitie gestart in de andere grote steden om de fietspaden scootervrij te verklaren. Naast Nijmegen en Amsterdam hebben ook Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, en Leiden de petitie Fietspad Scootervrij gelanceerd. GroenLinks rekent op succes. De Amsterdamse petitie heeft al meer dan 2.500 handtekeningen opgeleverd.

Lijsttrekker Pepijn Boekhorst: “Voor veel Nijmegenaren is de fiets een belangrijk vervoermiddel. Zeker in de spits zijn de fietspaden druk. Het delen van de fietspaden met scooters zorgt voor onveilige situaties. Vooral omdat de scooter nu eenmaal vaak sneller gaat dan de fiets.”

GroenLinks wil veilige fietspaden waar geen scooters rijden. Onveilige situaties, zoals de Sint Annastraat moeten worden aangepakt. Boekhorst: “Elke fietser maakt het wel eens mee dat een jagende scooter hem daar tegen het trottoir aandrukt.” Ook zorgen scooters voor veel fijnstofoverlast. Boekhorst: "Scooters, die vaak meer uitstoten dan auto's of vrachtwagens, rijden op het fietspad en vergiftigen daar juist de gezondste verkeersdeelnemers. Denk aan de Tunnelweg, daar blijft dat allemaal hangen!"

De petitie is hier op internet te vinden. Nijmegenaren zonder internet kunnen de petitie ook in het campagnepand van GroenLinks komen ondertekenen, dat elke middag is geopend.