Pakketbezorging op een duurzame manier: de fietskoeriers van Velocity bewijzen dat het kan. Lijsttrekker Pepijn Boekhorst bracht met een delegatie van GroenLinks een werkbezoek aan dit kleinschalige bedrijf van de vennoten Rob en Carl.

Twaalf koeriers werken er in loondienst. Zij bezorgen post en pakketten voor ongeveer 300 vaste klanten waaronder de ziekenhuizen en de gemeente Nijmegen. Via een aanbesteding van de gemeente hebben zij de status van ‘preferred supplier’ gekregen omdat de gemeente kijkt naar prijs èn dankzij GroenLinks duurzaamheid. “De gemeentelijke inkoop zit op een goed spoor”, aldus Rob Vousten van de  koeriersdienst.

Velocity is zeer gebaat bij de Snelbinder en de snelfietspaden. “Daardoor is onze actieradius vergroot en kunnen we meer klanten in de omgeving bedienen.  Omdat wij om 7uur ‘s ochtends  al postbussen legen is het goed dat de fietspaden vroeg sneeuw- en ijsvrij zijn.” Pepijn Boekhorst herinnert eraan dat collega-raadslid Pepijn Oomen voor elkaar heeft gekregen dat de fietspaden in de winter met voorrang worden gestrooid. 

De markt voor koeriers is een prijsvechtersmarkt. Velocity onderscheidt zich qua duurzaamheid, maar moet altijd over de prijs onderhandelen. Zij zoeken de grenzen op qua omvang en gewicht van de pakketten. Zo gaan zij nu ook groenten bezorgen.  De concurrentie met de andere bezorgers is hard. Rob en Carl verbazen zich erover dat de Belastingdienst een deal gesloten heeft met een grote pakketbezorger waardoor al zijn bezorgers als zzp-ers voor één opdrachtgever mogen werken en dat onder een wurgcontract. Daarnaast ondervinden zij valse concurrentie van Breed. “Wij hebben klanten aan Breed verloren omdat zij gratis zouden bezorgen. Breed doet er beter aan om hun werknemers bij ons te detacheren in plaats van het zelf te doen.” Hier ligt een schone taak voor de regionale politiek, meent Pepijn.

Velocity heeft 10 soorten fietsen, van snelle racefiets tot stevige cargobike, en er wordt voortdurend aan het ‘wagenpark’ gesleuteld. Nu wordt er gewerkt aan een elektrische fiets. “Vanwege de accu, die minder milieuvriendelijk is, doen we het liever niet, maar voor zwaardere bezorgingen is ondersteuning wel wenselijk. Dat sleutelen doen we overigens met een smid in ons gebouw. Local to local”, aldus Rob.

In het gebouw van de oude Splendorfabriek naast het tankstation aan de St. Annastraat zitten tientallen kleine bedrijven. Zij betrekken de elektriciteit gezamenlijk. Rob heeft de eigenaar aangeraden om zonnepanelen op het enorme dak te plaatsen. “Goed idee”, vindt Pepijn Boekhorst. “Daar is een gemeentelijke financiële bijdrage voor beschikbaar. En  als het aan GroenLinks ligt ook in de toekomst.”